Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecký prokurátor žádá doživotní tresty pro 30 novinářů

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Istanbul - Turecká prokuratura žádá doživotní vězení pro 30 bývalých zaměstnanců mediální skupiny Zaman kvůli pokusu o převrat. Informovala o tom dnes agentura Anadolu.

Mediální skupina Zaman vydávala mimo jiné stejnojmenný list Zaman, který byl kritický vůči turecké vládě a nad nímž turecké úřady loni v březnu násilně převzaly kontrolu.

Hlavní istanbulský prokurátor viní třicítku bývalých zaměstnanců skupiny Zaman z příslušnosti k organizaci FETÖ. Tak turecký režim označuje skupinu, která podle vlády buduje "paralelní stát" a je vedena islámským duchovním Fethullahem Gülenen. Tento duchovní žijící v USA byl podle Ankary také hlavním strůjcem loňského červencového pokusu o puč v Turecku.

Istanbulský prokurátor rovněž žádá pro všech třicet obviněných, z nichž 21 jich je ve vazbě, 15 let vězení kvůli "členství v teroristické organizaci". Soud by měl v případu rozhodnout během příštích dvou týdnů, uvedla agentura Anadolu.

Témata:  Turecko novináři věznice

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy