Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin kritizuje spojence USA: Úder na základnu v Sýrii pouze odkývali

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin se s despektem vyjádřil vůči americkým spojencům. Podle něj pouze "odkývali" raketový útok USA na syrskou základnu Šajrát. Do války slov se vložil také šéf ruských nacionalistů Vladimir Žirinovskij.

Americký prezident Donald Trump nařídil odpálení raket na syrskou leteckou základnu minulý čtvrtek v reakci na úterní chemický útok, při kterém zahynulo nejméně 87 lidí. Z útoku na syrské civilisty západní státy obvinily režim syrského prezidenta Bašára Asada.

"Všichni to odkývali, aniž analyzovali, co se stalo," řekl šéf Kremlu na adresu spojenců USA v rozhovoru na televizní stanici Mir, jehož výňatky dnes zveřejnil ruský tisk.

"Kde jsou důkazy, že chemické zbraně použila syrská armáda? Žádné nejsou. Zato mezinárodní právo bylo porušeno. Bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN zaútočili na svrchovaný stát," zopakoval Putin ruské argumenty. "Všichni (s USA) souhlasili, přijali to a začínají souhlasně kývat... Znovu šlápli na ty samé hrábě," dodal.

Rusko-americký spor komentoval i Žirinovskij. "Šíří pitomosti, že Rusko nemá spojence. Ale s námi je celý svět! Všichni pobaveně sledují souboj USA s Ruskem a všichni fandí Rusku, nikdo Američanům," řekl.

Témata:  Vladimír Putin útok USA na Sýrii USA Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy