Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navracení migrantů? Hlavně je neposílejte do Maďarska, zachází tam s nimi špatně, apeluje UNHCR

Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Foto: Hungarian Government

Ženeva/Budapešť - Evropské země musí zastavit vracení žadatelů o azyl do Maďarska kvůli stále se zhoršujícím podmínkám, kterým nově příchozí, včetně dětí, musí čelit. V pondělí to podle agentury AP uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Situace žadatelů o azyl a dalších migrantů byla v Maďarsku dlouho považována za katastrofální, ale ještě se zhoršila, když země minulý měsíc představila nový zákon o systematickém zadržování všech žadatelů o azyl, připomíná AP nejnovější vývoj.

„Apeluji na státy, aby pozastavily veškeré návraty žadatelů o azyl do této země podle dublinských pravidel, dokud maďarské orgány neupraví své postupy a politiku v souladu s evropským a mezinárodním právem,“ uvedl Filippo Grandi, Vysoký komisař OSN pro uprchlíky.

Takzvané dublinské nařízení určují, že žádost cizince o mezinárodní ochranu má být projednávána a rozhodnuta pouze jedním ze členských států EU. Vliv na rozhodnutí mohou mít například žadatelovy rodinné vazby, jeho vízum či skutečnost, že v minulosti již hranice Evropských společenství neoprávněně překročil. Pravila platí pro členské země EU a nečlenské státy Švýcarsko a Norsko.

Grandi uvedl, že je povzbuzen rozhodnutím Evropské komise, která chce spolupracovat s maďarskými orgány ve snaze upravit pravidla stanovená Budapeští v souladu s právními předpisy EU, zároveň ale zdůraznil, že „jsou zapotřebí naléhavá opatření na zlepšení přístupu k azylu v Maďarsku.“

Agentura OSN pro uprchlíky opakovaně varovala, že používání fyzických bariér a restriktivní politiky, které de facto vedou k odepření přístupu na azyl v Maďarsku, odporují mezinárodnímu právu. Nový zákon vstoupil v platnost 28. března a určuje, že všichni noví žadatelé o azyl, včetně dětí, budou „zadržováni v přepravních kontejnerech obklopených vysokými ploty s břitvami na hranicích po celou délku jejich azylového řízení,“ zdůraznil UNHCR.

Opustit tábory u obcí Röszke a Tompa by migranti mohli pouze směrem do Srbska nebo Chorvatska. Za jižní hranice Maďarska bude policie moci deportovat i ty běžence, které zadrží na území státu bez povolení opustit záchytný tábor. 

UNHCR také minulý měsíc varoval, že nová praxe by mohla mít „strašný fyzický a psychický dopad na ženy, děti a muži, kteří se již značně utrpěli.“ Jen od minulého pátku je tam drženo 110 lidí, včetně čtyř dětí bez doprovodu a dětí s jejich rodinami, tvrdí úřad.

Grandi v pondělí také přivítal nedávnou snahu maďarských orgánů řešit obvinění z policejního násilí. „Jsme ale stále velmi znepokojeni zprávami o vážných případech špatného zacházení a násilí vůči lidem,kteří přechází přes hranici do Maďarska, a to i ze strany státních činitelů. Tyto nepřijatelné praktiky musí být ukončeny a já vyzývám maďarské orgány, aby dále zkoumaly jakékoliv tvrzení o zneužívání a násilí,“ dodal.

Témata:  Maďarsko uprchlíci UNHCR OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy