reklama

Prohlášení severokorejského ministerstva zahraničí přichází jako reakce na slova ministra zahraničí USA Rexe Tillersona, který mluvil o tvrdších sankcích, větším tlaku a případné vojenské akci, pokud se Severní Korea nevzdá svého jaderného programu.

„Nukleární síla [Severní Koreje] je ceněný meč spravedlnosti a nejspolehlivější nástroj odstrašování používaný k obraně socialistické vlasti a života jejích obyvatel,“ cituje mluvčího oficiální korejská centrální tisková agentura. „Máme vůli a schopnost plně reagovat na jakoukoliv válku, kterou v USA chtějí. Pokud si obchodník, který se stal americkým prezidentem, myslel, že by nás mohl vystrašit, brzy pozná, že jeho metoda nebude fungovat,“ dodal.

Komentáře přicházejí poté, co americký prezident Donald Trump pokáral severokorejského vůdce Jim Čong-una, když tvrdil, že „hraje velmi špatně“ poté, co KLDR provedla zkoušku nového typu vysoce výkonného raketového motoru . Severokorejský vůdce tyto testy označil za revoluční průlom pro vesmírný program jeho země.

Minulý týden Tillerson naznačil, že USA mohou přikročit k tvrdší strategii a nechal také otevřenou možnost preventivnímu vojenskému zásahu proti KLDR. „Musí to být řečeno jasně: Politika strategické trpělivosti skončila,“ řekl po návštěvě těžce militarizované hranice mezi Severní a Jižní Koreou. „Prověřujeme novou řadu diplomatických, bezpečnostních a ekonomických opatření. Všechny možnosti jsou na stole.“ 

Napětí se zhoršilo po sérii raketových testů balistických provedených KLDR, která se pokouší zmenšit jadernou hlavici tak, aby bylo možné ji namontovat na mezikontinentální balistické střely, připomíná deník The Independent. Severní Korea urychlila svůj vývoj zbraní, porušila několik rezolucí Rady bezpečnosti OSN a neodradily ji ani sankce. Loni také provedla dvě jaderné zkoušky a 24 testů balistických raket. Odborníci varují, že by země mohla mít jadernou raketu schopnou zasáhnout americkou pevninu už během několika let.