Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brusel se bojí Turecka: Podpoří s ním bezvízový styk i přes nesplnění podmínek

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brusel - Jak dnes uvedla BBC, Evropská komise ve středu podpoří "podmíněný" souhlas EU s bezvízovým stykem s Tureckem. To sice všechny podmínky nesplnilo, Brusel se ale bojí, že by Ankara mohla vypovědět dohodu o vracení migrantů.

Mluvčí komise Mina Andreevová v pondělí řekla, že Turecko udělalo v minulých týdnech velký pokrok pro ukončení vízové povinnosti. Zda komise skutečně ve středu navrhne bezvízové cestování pro 75 milionů tureckých občanů ale mluvčí jednoznačně neřekla.

Některá média, včetně například listu Financial Times, ale s odkazem na své zdroje uvedla, že návrh v tomto smyslu nejspíš padne. Bude však podle nich "podmínečný" s tím, že závěrečná zpráva o skutečném splnění všech 72 potřebných podmínek bude přijata v polovině června.

Turecko podle BBC neplní kritéria například ohledně svobody slova, spravedlivého soudnictví či lepší ochrany menšin.

Témata:  Evropská komise (EK) Turecko víza

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy