Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kazachstán se chce do roku 2026 zbavit azbuky

Kazachstán
Kazachstán
Foto: Pixabay

Astana - Prezident Kazachstánu Nursultan Nazarbajev rozhodl o reformě abecedy. Země se zbavuje azbuky a nový standard národní abecedy na základě latinky má být vyhotoven do konce letošního roku.

V roce 2018 se mají změnit školní osnovy a s konečnou platností má být azbuka zrušena do roku 2025. Do té doby se mohou obě abecedy užívat souběžně.

Podle Nazarbajeva má návrat k latince hlubokou logiku. "Je to spojeno s moderními technologiemi a zvláštnostmi vzdělávání v 21. století," napsal prezident ve vládním listu Egemen Kazachstan. Děti se učí ve škole angličtinu, takže přechod zápisu kazaštiny na latinské písmo by pro ně neměl být problém.

Téměř tisíc let se až do 20. století používalo při zápisu kazaštiny arabské písmo. Po vzniku SSSR se ve 20. letech začala šířit turkická abeceda na základě latinky, která byla úředně zavedena v roce 1928. Na konci 30. let ale sovětské vedení rozhodlo o tom, že zápis většiny neslovanských jazyků bude převeden na reformovanou cyrilici, tedy azbuku.

Rozhodnutí opustit zápis azbukou už padlo v Moldavsku, Ázerbájdžánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu.

Témata:  Kazachstán jazyky Nursultan Nazarbajev

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy