Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpova odveta KLDR? Zvažuje prý rozsáhlé sankce a obchodní karanténu

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Americký prezident Donald Trump zvažuje, že v rámci odvetných opatření uvalí na Severní Koreu velmi přísné embargo. USA již na poslední balistický raketový test KLDR zareagovaly tím, že do oblasti Korejského poloostrova vyslaly bojovou flotilu.

Trump uvalí na Severní Koreu ropné embargo, postaví na černou listinu její aerolinky, bude zadržovat severokorejské nákladní lodě či potrestá čínské banky za obchodování s Pchjongjangem.

"Je plno věcí, které přicházejí v úvahu, a to až v podstatě k obchodní karanténě KLDR," uvedl v rozhovoru s agenturou Reuters nejmenovaný americký činitel.

Upřesnil, že Trumpova administrativa pracuje na celé škále tvrdých sankcí, které by následně byly uplatňovány v reakci na chování KLDR. Některá z odvetných opatření by vyhlásily Spojené státy samy, další by mohly spadat pod OSN.

Washington dal na vědomí, že by uvítal zapojení Číny do řešení severokorejské krize. Upozornil ale, že je připraven jednat i sám.

Témata:  Donald Trump USA Severní Korea

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy