Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Od nejhoršího masakru ve škole uplynulo 10 let: Duševně nemocný střelec zabil 32 lidí

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Washington - Před deseti lety, 16. dubna 2007, se udál nejhorší masakr na škole ve světě. Zahynulo při něm 32 lidí. Střílel student z Jižní Koreje Čo Sung-hu, poté obrátil zbraň proti sobě.

Na Virginském polytechnickém institutu a státní univerzitě v Blacksburgu na východě Spojených států vraždil Čo Sung-hu (23). Nejprve zastřelil dva studenty na kolejích, asi o hodinu a půl později pak vtrhl do poslucháren a zabil 30 lidí. Mezi oběťmi byli i dva učitelé - jeden z Izraele a druhý z Indie, zbytek tvořili studenti. Dalších 17 lidí střelec zranil a šest studentů se zranilo při pokusu dostat se z třídy ven skokem z okna.

Mezi prvním a druhým útokem zaslal americké televizi NBC manifest, ve kterém byly desítky fotografií, videoklipů a prohlášení o 23 stránkách. Ve vzkazu vyjádřil nenávist vůči bohatým a křesťanství a prohlásil, že se krveprolití v Blacksburgu dalo zabránit.

"Zahnali jste mě do kouta a ponechali jste mi jedinou možnost. Měli jste stovky miliard šancí a způsobů jak zabránit dnešku. Rozhodnutí bylo na vás. A vy jste se rozhodli prolít mou krev. Teď musíte žít s tím, že na vašich rukách ulpěla krev, kterou nikdy nesmyjete...Vaše mercedesy vám nebyly dost, vy spratci. Vaše zlaté náhrdelníky vám nebyly dost, vy snobové. Vaše svěřenecké fondy vám nestačily. Nestačily vám vodka a koňak. Všechno vaše hýření vám nestačilo na ukojení vašich požitkářských potřeb. Měli jste všechno," vzkázal světu.

Čo vraždil dvěma poloautomatickými pistolemi, Walther P22 a Glock 19, které si koupil v měsících před útokem. Jeho vražedné řádění začalo jeho odchodem z mateřské koleje Harper kolem 7:00 ráno. V 7:15 už byla policie povolána k vraždě dvou studentů do sousední koleje West Ambler Johnston, Čo se z ní nepozorovaně vytratil a odešel na poštu odeslat svůj manifest.

Po podání balíku kolem 9:00 zamířil Čo k posluchárnách Norris. Tam dorazil asi v 9:15, řetězy uzamkl tři hlavní vchody a umístil tam lístek s tím, že v případě pokusu dveře otevřít, dojde k explozi.

Pak odešel do druhé patra poslucháren, kde začal své vražedné dílo. Za asi deset minut zastřelil Čo v různých učebnách 30 lidí, vystřílel celkem přes 170 ran. Sám se zastřelil kolem 9:50 v učebně francouzštiny.

Čo byl již v roce 2005 shledán duševně nemocným s potřebou psychiatrické léčby. Soud ho proto poslal na nedobrovolnou ambulantní léčbu. Čo nicméně nebyl z ničeho obviněn a důvodem umístění na kliniku prý byly jeho hrozby sebevraždou. Soud ani místní zdravotní úřady dál naplnění soudního rozhodnutí nesledovaly a Čo léčbu nenastoupil. V minulosti také napsal dvě školní literární práce plné násilí.

Témata:  střelba v USA historie školství

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy