Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisícovka migrantů z vyhořelého tábora zmizela. Podle odbornice by to mohl být velký problém

uprchlíci
uprchlíci
Foto: Reprofoto YouTube

Dunkerk – Jak jsme vás již informovali, masivní požár doslova proměnil v prach uprchlický tábor Grande-Synthe na severu Francie. Jak uvádí francouzská verze serveru The Local, většina obyvatel tábora stále chybí. A to může vyvolat problémy nejen na severu země, ale především v Paříži.

Tábor, ve kterém žilo asi 1500 osob, byl zničen obrovským požárem. Vše odstartovala rvačka asi stovky Afghánců a Kurdů, uvedly již v úterý tamní úřady i policie. Při potyčce bylo zraněno šest běženců. Oheň byl úmyslně založen na několika místech - zřejmě kvůli této rvačce, citují média jednoho z francouzských úředníků.

Zařízení v Grande-Synthe v blízkosti severofrancouzského přístavu Dunkerque, bylo jediné v této oblasti a byly v něm umístěny stovky dřevěných chatek, kuchyně i sprchy. 

Vysídleným migrantům byla nabídnuta možnost dočasného ubytování ve třech tamních tělocvičnách, informovala Corenne Torreové, vedoucí humanitární organizace Lékaři bez hranic Francie. Této možnosti však podle ní využilo asi jen 500 osob.

L'immigration massive et son corollaire de violence mènent au chaos. La France doit à nouveau maîtriser ses frontières. #GrandeSynthe pic.twitter.com/XofTJcDPWz

— Julien Leonardelli (@jleonardelli_fn) 11. dubna 2017

Jak uvádí server, ke středečnímu ránu bylo pohřešováno asi 1000 běženců. „Samozřejmě, že mám strach a jsem přesvědčena, že většina z nich se vrátí do Paříže, což tam způsobí více problémů,“ varovala Torreová. „Není to dobrá situace, mnoho z nich může být v ohrožení. Ti, kteří zůstali v Grande-Synthe, chodili podél silnic, kde někteří byli zasaženi projíždějícími auty,“ dodala.

Poukazuje také na fakt, že mnoho pohřešovaných migrantů neumí francouzsky, některým navíc ještě nebylo ani 14 let. Domnívá se také, že někteří z migrantů se mohou skrývat někde v úkrytu ze strachu z konkurenčních gangů.

Protože většina migrantů se snaží dostat z Francie do Velké Británie, často nemají zájem ubytovat se v uprchlickém centru v La Chappelle v Paříži, což znamená, že mají tendenci zůstat na ulici. „Pak proti nim bude policie zasahovat, aby je dostala z ulic, což vyvolá více napětí. Tito lidé chtějí jít do Spojeného království, jsou pouze na cestě,“ řekla. 

Tábor v Grande-Synthe byl z velké části zničen, v úterý ráno stálo pouze asi 70 z 300 chat několik veřejných budov. Ostatní budovy byly buď úplně zničeny nebo výrazně poškozeny ohněm a kouřem. Tábor postavený humanitární skupinou MSF (Lékaři bez hranic) byl otevřen v březnu 2016 přes námitky ústřední vlády, která oznámila, že jej plánuje v březnu uzavřít.

Již více než deset let je severní pobřeží Francie magnetem pro uprchlíky a migranty, kteří se snaží dostat do Británie, což způsobuje napětí mezi oběma sousedními zeměmi. Před prezidentskými volbami, které se budou konat za dva týdny, se tábory staly velmi žhavým tématem kampaně.

Například vůdkyně krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová zdůrazňuje potřebu kontrolovat imigraci. „Tento chaos musí přestat,“ řekla. „Všechny tábory migrantů budou demontovány, pokud mě francouzští lidé zvolí mě jako hlavu státu,“ uvedla.

Její hlavní soupeř ve volbách, nezávislý centrista Emmanuel Macron, se zavázal zrušit smlouvu s Británií, podle které má Francie zajišťovat svou severní hranici a zastavovat přistěhovalce pokoušející se dostat přes kanál La Manche.

Témata:  Francie uprchlíci Paříž

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy