Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další rány pěstí v tureckém parlamentu + VIDEO

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ankara - Debata v tureckém parlamentu o kontroverzním vládním návrhu zrušit imunitu zákonodárců opět přerostla ve rvačku. Pustili se do sebe poslanci vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) a zástupci prokurdské Lidové demokratické strany (HDP).

Na záběrech, jež na místě pořídili z bezpečné vzdálenosti a poté vyvěsili na sociálních sítích někteří poslanci, je vidět drsné strkanice, pěstní souboje i některé rozlícené diskutéry, kteří vyskočili na stoly ve snaze získat nad soky výškovou převahu.

Zdroj: YouTube

Poslanci Lidové demokratické strany jsou přesvědčeni, že předloha právního předpisu připravená vládou je namířena proti nim. HDP totiž hájí zájmy kurdské menšiny a AKP i prezident Recep Tayyip Erdogan ji obviňují, že je politickým křídlem zakázané Strany kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara považuje za teroristickou organizaci.

Komise, která se má návrhem zákona zabývat, se skládá z 26 zvolených poslanců. Dnes se ale do jednací místnosti vmáčkla dobrá stovka lidí. Podle médií mezi nimi bylo celkem zhruba 60 členů AKP a asi tři desítky poslanců HDP.

Důraznější fyzické kontakty mezi přítomnými propukly poté, co ministr spravedlnosti Bekir Bozdag obvinil zástupce HDP, že čtvrteční bitku vyprovokovali oni.

Témata:  Turecko kuriozity násilí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy