reklama

Britové se loni v červnu v referendu vyslovili pro odchod své země z Evropské unie, záměr unii opustit Británie oficiálně oznámila na konci letošního března.

V posledních dvou čtvrtletích loňského roku podle ČRo zamítlo britské ministerstvo vnitra 12.800 žádostí o udělení trvalého pobytu občanům členských zemí EU. Zápornou odpověď tak dostalo 28 procent žadatelů. Podle údajů britských a evropských statistiků žije v Británii asi 45.000 Čechů.

Dopis od ministerstva vnitra s odmítnutím žádosti o trvalý pobyt dostala Češka Lucie, která žije se svým britským manželem v severolondýnské čtvrti Islington, před Vánocemi. O trvalý pobyt požádala už před brexitem. "Napsali, že žádost zamítají z důvodu nedostatku evidence o tom, že jsem tady pět let v kuse tzv. ekonomicky aktivní," uvedla Češka.

Velvyslanec České republiky v Británii Libor Sečka řekl ČRo, že on i další velvyslanci zemí EU upozorňují britské politiky a členy vlády na atmosféru po brexitu, která není vždy příznivá. "Jsme svědky řady komplikací, kterým byli vystaveni naši občané na britských úřadech. A to jsou všechno věci, které se snažíme monitorovat, vyhodnotit a předkládat našim britským partnerům pro zlepšení," uvedl.

Britský deník Financial Times počátkem března informoval o dotazníku o 85 stranách, se kterým se občané zemí EU žijící v Británii musejí vypořádat, pokud chtějí v zemi po brexitu zůstat. Podle listu je to pro mnohé cizince nezvládnutelné. Citoval Poláka Marka, který dotazník označil za vrchol byrokracie a označil ho za nepřátelský. Rodiny navíc musejí za každého svého člena zaplatit úřadům při podání dotazníku 65 liber (2045 Kč).

Právo žít a pracovat v Británii měli před brexitem občané z jiných zemí EU zaručené členstvím Spojeného království v unii. Pro mnohé z asi tří milionů Evropanů žijících v Británii je nyní životně důležité získat v zemi trvalý pobyt v duchu britských zákonů. Povolení takového pobytu je také nezbytným předpokladem pro případnou žádost o britské občanství.