Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severokorejci by na nás mohli zaútočit sarinem, varuje japonský premiér

Šinzó Abe, japonský politik a předseda vlády.
Šinzó Abe, japonský politik a předseda vlády.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Tokio – Severní Korea by mohla na Japonsko zaútočit chemickými zbraněmi. Na zasedání bezpečnostního výboru japonského parlamentu před tím dnes varoval japonský premiér Šinzó Abe. V souvislosti s chemickým útokem v Sýrii také hovořil o potřebě zvyšovat tlak na KLDR.

Jeho varování přichází v době, kdy v severovýchodní Asii roste napětí kvůli nové jaderné zkoušce, kterou údajně plánuje Severní Korea.Abe uvedl, že komunistický režim pravděpodobně disponuje střelami, které by mohly nést hlavice s plynem sarin.

„Je možné, že KLDR je již nyní schopna odpálit rakety s nákladem sarinu," citovala Abeho agentura AP, který reagoval na otázku ohledně připravenosti Japonska tváří v tvář rostoucímu napětí v regionu. Podle dokumentů jihokorejského rezortu obrany má Severní Korea až 5000 tun chemických zbraní.

Japonsko už má se sarinem své zkušenosti, účinky nervově paralytického plynu pocítilo v roce 1995, když jej v tokijském metru vypustili členové sekty Óm šinrikjó. Žhavým tématem se pak tato chemická zbraň stala minulý týden po incidentu v syrském Chán Šajchúnu, kde je sarin spojován se smrtí desítek civilistů.

Nervozitu minulý týden posílil například další severokorejský test balistické rakety středního doletu. Dnes ráno se objevila zpráva o chystaném podzemním jaderném testu v KLDR. Američtí experti z vojenských laboratoří v Los Alamos se na základě satelitních snímků domnívají, že Severokorejci by mohli pokusně odpálit nálož o síle až 282 kilotun, tedy bezmála dvacetinásobně silnější, než byla bomba svržená v roce 1945 na japonskou Hirošimu.

Šlo by také o zdaleka nejničivější nálož oproti pěti zkouškám, které KLDR od roku 2006 provedla. Všechny se konaly ve dnech významných režimních výročí; tento víkend bude Severní Korea slavit 105. výročí narození svého prvního prezidenta Kim Ir-sena.

USA už minulý víkend vyslaly ke Korejskému poloostrovu flotilu s letadlovou lodí Carl Vinson, která má odradit KLDR od dalších zbrojních testů. Vedení komunistické země v úterý pohrozilo, že na silové projevy USA v oblasti odpoví jaderným útokem.

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že USA vyřeší severokorejský problém, a to s případnou čínskou pomocí, nebo bez ní. Ve středu o vývoji hovořil po telefonu se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem, který podle čínských médií zdůrazňoval potřebu mírového řešení napjaté situace.

Témata:  Severní Korea Japonsko Šinzó Abe

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy