Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko se inspirovalo v Maďarsku, plánuje zadržování migrantů na hranicích

Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Plot proti uprchlíkům na srbsko-maďarské hranici
Foto: Hungarian Government

Varšava - Polský ministr vnitra Mariusz Blaszczak dnes pro média přiznal, že jeho země připravuje po vzoru Maďarska legislativní opatření, které by umožňovalo zadržovat žadatele o azyl v táborech na státních hranicích. Zopakoval také, že přijímání migrantů na základě přerozdělovacího plánu EU by mohlo pro Polsko představovat bezpečnostní riziko.

Blaszczak poukázal na údajně dobré zkušenosti s takovým mechanismem v Maďarsku, třebaže Budapešť se kvůli němu stala terčem kritiky mimo jiné ze strany OSN. Maďarsko postavilo kontejnerové tábory obehnané vysokým plotem s ostnatým drátem na hranici se Srbskem. Minulý měsíc Maďarsko schválilo zákon, který umožňuje migranty zadržovat v příhraničních táborech.

Maďarsko předloni zažilo nápor tisíců migrantů z Afriky a Blízkého východu na svých hranicích. Polsku se předloňská migrační vlna vyhnula. Země loni udělila přes milion pracovních povolení Ukrajincům. Do země míří například také mnoho Čečenců, kteří s žádostí o azyl zpravidla neuspějí.

„Mým úkolem je zajistit Polákům bezpečí. Také musíme být připraveni na tento špatný scénář, který doufám nenastane. Tím špatným scénářem je migrační vlna, která by se mohla přehnat přes Polsko," řekl Blaszczak.

Na otázku, zda by nechal migranty umisťovat do táborů tvořených lodními kontejnery za plotem s ostnatým drátem, ministr odpověděl, že je to plán zamýšlený pro nouzovou situaci, „který v Maďarsku dobře zafungoval". Ministr potvrdil, že Polsko zvažuje vybudování kontejnerových táborů na hranici s Běloruskem.

Blaszczak rovněž zopakoval, že přijímání migrantů na základě přerozdělovacího plánu EU by mohlo pro Polsko představovat bezpečnostní riziko. „V Polsku nejsou žádné teroristické útoky, protože Polsko ustoupilo od rozhodnutí předchozí vlády, že přijme tisícovky migrantů nazývaných uprchlíci," prohlásil Blaszczak.

Dvouletý program přerozdělení 160.000 uprchlíků, kteří se nacházejí v Řecku a v Itálii, schválili ministři vnitra států EU v září 2015. Proti se tehdy postavilo Česko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko, zatímco Finsko se hlasování zdrželo. Tehdejší polská centristická vláda v čele s Donaldem Tuskem nakonec plán podpořila, i když obecně s ním nesouhlasila.

Středoevropské členské státy od počátku upozorňovaly, že program přerozdělování podle kvót z mnoha důvodů nebude funkční. Podle údajů Evropské komise k letošnímu 22. březnu bylo z Itálie do jiných zemí EU přemístěno 4435 a z Řecka 10.324 lidí.

Témata:  Polsko uprchlíci Maďarsko

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy