Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež František odsloužil mši se svěcením olejů, při rituálu umyl nohy 12 vězňům

Papež František
Papež František
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Řím – Ve svatopetrské bazilice se dnes konala tradiční mše spojená se svěcením olejů, která se koná pravidelně na Zelený čtvrtek předznamenávající vyvrcholení katolických oslav Velikonoc.

Papež František při obřadu v zaplněné bazilice posvětil nádoby s olejem, který budou vatikánští kněží používat k sakrálním úkonům celý následující rok. V kázání pak nabádal přítomné, aby vnímali radost, kterou mohou do svých životů přenést z evangelií.

„Jak všichni víme, radost se nejlépe projevuje a sdílí prostřednictvím maličkostí. Když učiníme drobnost, můžeme do bezútěšné situace vnést boží milosrdenství - třeba když zvedneme telefon a domluvíme si s někým setkání, nebo někomu trpělivě věnujeme kus svého času," řekl papež.

František na bohoslužbu na navázal rituálem mytí nohou 12 trestanců, který provedl ve věznici v obci Paliano poblíž Říma, v níž za své činy pyká i řada bývalých členů mafie. Byli mezi nimi tři ženy, muslim, který chce konvertovat ke katolicismu, a dva cizinci - Argentinec a Albánec. Dva z vězňů si odpykávají doživotní tresty vězení.

Rituál odkazuje na Ježíšovo gesto pokory vůči apoštolům krátce před jeho ukřižováním. František obřad na rozdíl od svých předchůdců nevykonává v kostele, ale byl již v nápravném zařízení pro mladistvé či v uprchlickém středisku. „Poté, co se učedníci pohádali mezi sebou o to, kdo z nich je nejvýznamnější, nejdůležitější, Ježíš řekl, že ten, kdo chce být největší, se musí stát malým a sloužit," řekl František vězňům. „To je to, co Bůh s námi dělá, s námi všemi, kteří jsme úplnými ubožáky, ale on je skvělý, je dobrý, miluje nás," dodal papež.

František dnes také navštívil svého předchůdce Benedikta XVI., který ze zdravotních důvodů odstoupil z čela římskokatolické církve v roce 2013. Papež mu popřál pěkné strávení velikonočních svátků a také k jeho nadcházejícím 90. narozeninám. Vztahy mezi oběma muži, kteří mají od sebe desetiletý věkový odstup, jsou srdečné, i když se příliš často nescházejí.

Témata:  Papež František Vatikán věznice

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy