Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA v Afghánistánu poprvé použily svou "matku všech bomb"

U.S. Air Force F-22 Raptor  (v popředí Lockheed Martin F-35 Lightning II)
U.S. Air Force F-22 Raptor (v popředí Lockheed Martin F-35 Lightning II)
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Washington/Kábul – Američané dnes poprvé shodili v Afghánistánu svou nejsilnější nejadernou bombu GBU-43. Uvedl to mluvčí Pentagonu Adam Stump, kterého cituje agentura AP.

Americká armáda bombu kolem 16:30 SELČ shodila na jeskynní systém, který prý v provincii Nangarhár u hranic s Pákistánem sloužil jako úkryt bojovníků takzvaného Islámského státu.

"Toto je správná munice na eliminaci překážek, jimž čelíme, a na udržení naší ofenzívy proti ISIS-K v pohybu," řekl agentuře Reuters šéf amerických a mezinárodních sil v Afghánistánu generál John Nicholson. Uvedl přitom jednu ze zkratek používaných pro afghánskou organizaci islamistů. Dodal, že bomba vypuštěná z bombardéru MC-130 dopadla na jeskyně a bunkry ukrývající ozbrojence. Výsledek dnešní operace zatím není známý.

"Jako terč jsme vybrali systém tunelů a jeskyň, který bojovníkům ISIS umožňuje volný pohyb a usnadňuje jim útoky na americké vojenské poradce a místní vojáky," řekl mluvčí Bílého domu Sean Spicer. Podle generála Nicholsona by měly přípravy zásahu minimalizovat nebezpečí pro afghánské a americké síly a "maximalizovat zničení" pozic IS.

V oblasti Nangarhár při protiteroristické operaci o víkendu zahynul jeden americký voják. Američané region společně se sousední provincií Kunar označují za hlavní působiště IS v Afghánistánu se 700 bojovníky. Podle Afghánců by jich mohlo být až 1500.

Přes devět metrů dlouhá bomba GBU-43 je se zhruba jedenácti tunami výbušniny nejničivější nejadernou zbraní v arzenálu Spojených států a do dneška nebyla nikdy použita. Její alternativní název Massive Ordnance Air Blast bomb zkracovaný na MOAB jí vysloužil přezdívku Mother Of All Bombs, neboli "matka všech bomb."

Zbraň s GPS naváděním byla poprvé testována v březnu 2003, těsně před začátkem války v Iráku. Pentagon poté zkoumal, zda lze její použití v boji ospravedlnit, a dospěl k závěru, že z hlediska mezinárodního práva nejde o nahodile zabíjející prostředek.

Témata:  USA Afghanistán U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy