Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Preventivní americký útok proti KLDR? Tomahawky a bombardéry jsou připraveny, Pentagon mlčí

Pentagon (z anglického výrazu pro pětiúhelník) je to mohutná čtyřpatrová stavba ve tvaru pěti soustředných pravidelných pětiúhelníkových okruhů (rings, značených A až E, s délkou strany přes 200 m), protnuté na každé straně třemi spojnicemi. Uprostřed cel
Pentagon (z anglického výrazu pro pětiúhelník) je to mohutná čtyřpatrová stavba ve tvaru pěti soustředných pravidelných pětiúhelníkových okruhů (rings, značených A až E, s délkou strany přes 200 m), protnuté na každé straně třemi spojnicemi. Uprostřed cel
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington/Peking - Pentagon odmítl okomentovat zprávu televizní stanice NBC o možnosti preventivního amerického úderu proti Severní Koreji. Ke Korejskému poloostrovu se přiblížila letadlová loď Carl Vinson. Čínský ministr zahraničí Wang I zdůraznil, že stoupající napětí "nelze vyřešit vojenskou silou".

NBC uvedla s odvoláním na nejmenovaný zdroj ze zpravodajských služeb, že Spojené státy jsou připraveny podniknout preventivní úder konvenčními zbraněmi proti KLDR v případě, že získají důkazy o přípravách KLDR podniknout další, v pořadí již šestý jaderný výbuch. Nejmenovaní vládní představitelé ale podle Reuters tyto zprávy odmítli jako "v nejlepším případě spekulace".

"Velitelé vždy zvažují plnou škálu možností, aby se ochránili před nepředvídatelnými událostmi," uvedla mluvčí amerického ministerstva obrany Dana Whiteová. Současně ujistila o pevnosti amerického závazku hájit spojence, včetně Japonska a Koreje.

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že USA vyřeší severokorejský problém, a to případně i bez čínské pomoci. Ve středu o vývoji hovořil po telefonu se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem, který zdůrazňoval potřebu mírového řešení napjaté situace.

V dostřelu střelnice u hory Mantap, kde Pchjongjang své testy provádí, jsou americké torpédoborce se střelami tomahawk, připraveny jsou i bombardéry na základě Guam a také letadlová loď Carl Vinson se přiblížila ke Korejskému poloostrovu.

Čína dnes varovala, že konflikt v Severní Koreji může propuknout každým okamžikem. "Jedinou cestou je dialog," řekl dnes Wang I na společné tiskové konferenci se svým francouzským kolegou Jeanem-Markem Ayraultem, který je v Pekingu na oficiální návštěvě. "Kdokoli, kdo vyvolá konflikt na Korejském poloostrově, za to zaplatí značnou cenu," varoval čínský ministr zahraničí.

Témata:  Severní Korea Donald Trump USA Pentagon

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy