Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč Trump vlastně zaútočil na Sýrii? Investigativní novináři odhalili podivné vazby

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington -Prezident Spojených států Donald Trump útokem na syrskou leteckou základnu zvedl svět ze židle. Zatímco ale většina médií a státníků řeší následky tohoto jednání, málokdo se zaobírá důvody. Ty mohly být podle investigativních novinářů i ekonomické, Trump má totiž vazby na společnosti, které střely Tomahawk vyrábí.

Spojené státy zaútočily minulý týden na leteckou základnu syrských vládních 59 střelami Tomahawk. Ty vyrábí a americké armádě dodává americká firma Raytheon, jejíž akciová hodnota po útoku vzrostla.

Investigativní novináři ze skupiny RawStory ale upozornily, že důvody, které Trumpa vedly k útoku, mohou být i ekonomického ražení. Investoři totiž cítí eskalující napětí mezi Spojenými státy, Ruskem a Sýrií a připravují se na možnost války, což vytlačilo akce Raytheonu nahoru.

O poznání zajímavějším důvodem mohl být pro Trumpa fakt, jedním z majitelů akcií společnosti Raytheon je i on sám. Na začátku své volební kampaně v roce 2015 vlastnil akcie v hodnotě 1000 až 15 tisíc dolarů. Podle některých novinářů to svědčí o možnosti, že si Trump bude chtít na téměř každém vojenském rozhodnutí vydělat. 

Jestli Trump uvedené akcie stále vlastní nyní není zcela jasné, dosud totiž nezveřejnil poslední daňové přiznání. Přesto na hodnotě podle televize CNN získaly i akcie dalších amerických zbrojních společností, které sílí postupně od doby, kdy Trump ohlásil desetiprocentní zvýšení výdajů na armádu.

V souvislosti s útokem na Sýrii nejde o první skandál, o kterém média informují. Za myšlenkou útoku podle listu The Telegraph nestojí americký prezident ani nikdo z jeho poradců, ale Trumpova dcera Ivanka, naznačil její bratr Erik Trump.

Erik Trump podle deníku uvedl, že si je „jistý“, že jeho sestra Ivanka použila svůj vliv na jejich otce, aby podpořila vojenskou akci proti armádě syrského prezidenta Bašára Asada. „Ivanka je matkou tří dětí a má vliv. Jsem si jistý, že řekla: Hele, to je hrozná věc,“ řekl Eric Trump deníku Telegraph.

Trump nařídil v pátek ostřelování letecké základny Šajrát, z níž podle Washingtonu v úterý startovala syrská vládní letadla s chemickými zbraněmi. Těmi podle Spojených států syrský režim zaútočil na město Chán Šajchún, kde pak po otravě zatím neznámým plynem zemřelo přes 80 lidí. Syrská vláda tvrdí, že nepoužila otravný plyn, ale že její nálet zasáhl sklad chemických zbraní islamistů.

Témata:  Donald Trump USA ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy