Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vládne Americe nový Trump? V Bílém domě dochází ke změnám

1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
1. Prezidentská debata: Hillary Clinton a Donald Trump
Foto: ABC News

Washington - Agentura AP nabízí analýzu, proč americký prezident Donald Trump nečekaně mění své postoje ke klíčovým otázkám. Trump ve funkci roste, učí se a přizpůsobuje se. Bílý dům ale jen s obtížemi některé změny vysvětluje.

"Po desetiminutovém naslouchání jsem zjistil, že to není snadné," řekl po jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, kdy tématem byla i Trumpova představa o tom, že by tlak Číny mohl přimět Severní Koreu vzdát se jaderných ambicí. "Měl jsem za to, že mají obrovskou moc (nad KLDR)," řekl o Číňanech Trump v rozhovoru s listem The Wall Street Journal. "Není to ale tak, jak by se předpokládalo," dodal.

To je jen jeden z několika posledních komentářů, který ukazuje, jak vypadají umírněné změny u neumírněného prezidenta. S tím, jak se pro Trumpa blíží sto dní v úřadu, se zdá, že si stále více osvojuje to, co označuje jako svou pružnost - uznání, že názory vykřikované během politické kampaně neměl tak hluboce promyšlené.

Za posledních 48 hodin tento outsiderový politik, který se zavázal otřást s poměry ve Washingtonu, upustil od nálepkování Číny jako měnového manipulátora, přehodnotil nevměšování se do syrského konfliktu, když nařídil raketový útok, změnil vřelý přístup k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovy, když připustil, že americko-ruské vztahy mohou být pořád na nízké úrovni, a prohlásil, že NATO není vůbec překonané a že se vyplatí zachovat Exportní-Importní banku USA.

Trumpův mluvčí Sean Spicer na dotaz o vysvětlení rostoucího seznamu obratů ve středu argumentoval tím, že NATO se rozvíjí směrem k prezidentovým postojům tím, že aliance se více zaměřuje na terorismus a vyzývá své členy, aby na obránu dávali více peněz. "Co ale názorové veletoče mimo NATO?" zněl další dotaz na Spicera. Ten však odpověděl, že NATO se přibližuje k Trumpovi, a požádal o další otázku.

"Kandidáti jsou pokaždé během kampaně bombastičtí a Trump obzvlášť. Pak ale přichází dospívání do funkce a řešení skutečných dopadů politických přístupů," řekl konzervativní ekonom Stephen Moore, který Trumpovi pomáhal s ekonomickými plány. Na druhou stranu však varoval, že pokud jen začal opouštět své sliby, bude ho to stát politické body.

Trumpovy proměny rovněž odrážejí měnící se mocenskou dynamiku v Bílém domě, kdy vzestup zaznamenali umírněnější představitelé, mimo jiné někdejší šéf Goldman Sachs Gary Cohn. Cohn hledá způsoby, jak Trumpovy předvolební sliby splnit praktickou a proveditelnou cestou a ne přesně tak, jak je prezident ještě jako kandidát ohlásil. Trump patrně také hledá cestu, jak zlepšit svou nízkou oblibu. Možná uznal, že nejlepší taktikou je přechod na méně dogmatický a více pragmatický styl.

Témata:  Donald Trump USA Bílý dům USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy