Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hraniční kontroly způsobily velké problémy, Chorvatsko je po týdnu odvolává

Chorvatská vlajka
Chorvatská vlajka
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Záhřeb - Ihned po zavedení kontrol na chorvatsko-slovinských hranicích nastaly značné problémy. Kamiony a autobusy čekaly i více než dvě hodiny. Záhřeb se proto vrací k původnímu systému.

Zpřísněné kontroly na vnějších hranicích schengenského prostoru trvají pouze týden a Chorvatsko se již vrací k dřívějším postupům.

Od 7. dubna mají úředníci na obou stranách hranic unijní zóny volného pohybu systematicky prověřovat a s odpovídajícími databázemi srovnávat doklady všech osob. S opatřením přišla Evropská komise po pařížských atentátech z listopadu 2015.

Nařízení Evropské komise však umožňuje návrat k cíleným kontrolám v případě "příliš velkých prostojů na hranicích". Chorvatsko, které je členem EU, avšak ne Schengenu, této možnosti ve čtvrtek využilo. Chorvatský premiér Andrej Plenković prý nyní od Slovinska očekává to samé.

"Nevidím žádný bezpečnostní důvod, proč bychom se nemohli vrátit na úroveň (kontrol), která platila před 7. dubnem," řekl dnes Plenković. Do té doby se u občanů schengenského prostoru pouze ověřovala pravost dokladů totožnosti. Jeho slovinský protějšek Miro Cerar minulý týden označil vzniklé kolony za "neúnosné".

Plenović také zmiňoval negativní dopady, které přísnější hraniční kontroly mají na chorvatskou ekonomiku. Jeho země loni přijala 13,8 milionu zahraničních turistů. Začlenění Chorvatska do Schengenu nyní komplikuje uprchlická krize.

Témata:  Chorvatsko hranice Slovinsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy