Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR oslavuje 105 výročí narození Kim Ir-sena, válka je přitom na spadnutí

Severní Korea, ilustrační foto
Severní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Pchjongjang - Zatímco světové velmoci řeší případný vojenský zásah proti KLDR, ta dnes nerušeně oslavuje 105. výročí narození zakladatele komunistického režimu Kim Ir-sena. Podle turistické průvodkyně Čo Hjon-ran se Severokorejci války neobávají.

Narozeniny muže, který je ve světě označován za diktátora, jsou v jeho vlasti známé jako Den slunce a jsou velkým státním svátkem. Nynější severokorejský vůdce Kim Čong-un, Kim Ir-senův vnuk, se při této příležitosti s největší pravděpodobností objeví na veřejnosti.

Úřední zdroje zatím nepotvrdily žádné podrobnosti ohledně oslav před hostujícími zahraničními novináři, upozornil Reuters. Reportéři si ani nevšimli ničeho neobyčejného navzdory válečné rétorice.

"V případě, že nepřátelé chtějí válku s našimi vůdci, nemáme se čeho bát, protože vyhrajeme," řekl Reuters pracovník na autobusovém nádraží Čon Mjon-sop. "Vím o tom, jak stoupá napětí na Korejském poloostrově a jak USA a její loutkové země vyslaly své vojenské prostředky do oblasti," dodal.

"Nechceme válku, ale války se nebojíme, protože máme silnou moc. Naše země je nyní nejsilnější na světě. Můžete vidět, jak se všichni lidé smějí, všichni lidé zpívají, všichni lidé slaví sluneční den. Nebojíme se ničeho," řekla Čo Hjon-ran.

Ani v Jižní Koreji ale dnes nebyla patrná žádná známka vojenského napětí. Jihokorejci dnes slavili takzvaný černý den, který je zasvěcen lidem, kteří ještě nenašli svou lásku. "Jediné, co mohu udělat, je snažit co nejlépe a tvrdě pracovat," řekl k dnešku jeden úředník, který si vystál s kolegy frontu na nudle. Podle něho se okolní svět může cítit ohrožený, ale Jihokorejcům to prý v jejich běžném životě tak nepřipadá.

Témata:  Severní Korea Jižní Korea

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy