Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němečtí policisté zadrželi tři podezřelé teroristy, plánovali útok výbušninou

Německá policie
Německá policie
Foto: Pixabay

Berlín - V Německu byli zadrženi tři podezřelí teroristé. Dva muži a ženy měli podle policie napomáhat salafistovi, který plánoval útok s výbušninami proti německým bezpečnostním složkám.

Afghánec a Turek (oba 27) a Němka (25) byli zadrženi ve čtvrtek večer speciálními jednotkami v Kolíně nad Rýnem, městě Bünde a Hildesheimu.

Všichni tři jsou podezřelí, že měli pomáhat s plánováním útoku výbušninami mladému salafistovi ze Severního Porýní-Vestfálska Saschovi L. Ten byl zadrženu už letos v únoru.

Sascha L. plánoval útok výbušninami na německou policii a armádu. Tento muž byl dříve aktivní v neonacistickém hnutí. Posléze konvertoval k islámu a stal se z něj džihádista.

V Německu se pohybují desítky velmi nebezpečných osob. Soud v Kolíně nad Rýnem například toto pondělí poslal na dva roky do nápravného zařízení pro mladistvé 16letého Syřana za přípravu teroristického útoku. Soud považuje za dokázané, že mladík se v jednom internetovém chatu se sympatizantem Islámského státu z Izraele svěřil, že je připraven sestrojit bombu.

Chlapce loni v září zadržela v kolínském uprchlickém zařízení speciální jednotka policie. Během soudního procesu, který se vzhledem k nízkému věku obžalovaného konal s vyloučením veřejnosti, mladík opakovaně tvrdil, že útok spáchat nechtěl. Soud mu ale neuvěřil.

Témata:  Německo policie Německo terorismus

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy