Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kongo pokračuje vyšetřování vraždy expertů OSN, jeden zadržený utekl z vazby

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Kinshasa - V Kongu pokračuje vyšetřování březnové vraždy dvou pracovníků OSN a jejich překladatele. Úřady sice zadržely dva podezřelé, jednomu z nich se ale podařilo z vazby uniknout.

Těla Američana Michaela Sharpa, Švédky Zaidy Catalanové a jejich konžského překladatele nalezli 27. března v mělkém hrobě obyvatelé neklidné provincie Kasai. Dva týdny předtím zmizeli v řídce osídlené oblasti společně s dalšími třemi konžskými spolupracovníky. Po těch se stále pátrá. Sharp a Catalanová monitorovali dodržování sankcí uvalených na Kongo Radou bezpečnosti OSN.

Dnešní odhalení o dvou zatčeních je prvním známým posunem ve vyšetřování. Ze slov vrchního armádního žalobce generála Josepha Pondeho však vyplývá, že podezřelí byli zadrženi dříve.

"Povstalec", který zůstává ve vazbě, se údajně již 4. dubna stěhoval mezi dvěma věznicemi. Druhý zadržený uprchl .

Násilí v Kongu vzrostlo poté, co se prezident Joseph Kabila loni v prosinci na konci svého mandátu odmítl vzdát funkce. V oblasti Kasai od loňského léta řádí povstalci věrní bývalému místnímu vůdci Kamwinovi Nsapuovi. Za tu dobu zde zemřelo nejméně 400 civilistů. Kvůli střetům armády a povstalců muselo 434 tisíc obyvatel opustit své domovy.

Témata:  Kongo OSN (Organizace spojených národů) vražda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy