Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump promluvil o útoku na Afghánistán: Jsem na shození matky všech bomb hrdý. Máme nejlepší armádu

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington – Jak jsme vás již informovali, Američané v Afghánistánu poprvé shodili svou největší nejadernou bombu -  pumu GBU-43, které se říká matka všech bomb. O akci teď promluvil sám americký prezident Donald Trump.

Bomba byla shozena na pozice radikálního hnutí Islámský stát (IS) v Afghánistánu a podle afghánských úřadů zabila 36 radikálů a žádné civilisty.

Trump podle serveru Independent v reakci na tuto zprávu uvedl, že je „velmi hrdý, že matka všech bomb byla svržena na Afghánistán“. Tiskový mluvčí Bílého domu Sean Spicer uvedl, že bomba byla cíleně shozena na tunely a jeskyně IS, které bojovníci používají k „volnému pohybu“.

Trump pochválil americkou armádu a řekl, že mise byla „velmi úspěšná“. „Máme největší armádu na světě a ta udělala svou práci jako obvykle. Takže jsme jí dali úplné povolení,“ řekl.

Americký prezident ve svých komentářích opět kritizoval předchozí administrativu Baracka Obamy. Řekl, že je „obrovský rozdíl“ mezi tím, co se děje „v posledních osmi týdnech v porovnání s tím, co se stalo za posledních osm let.“ 

Témata:  Donald Trump Afghanistán USA bomba GBU-43

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy