Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svobodné Ramádí? Ne tak docela, všude jsou pasti a obyvatelé se bojí vracet

Irák
Irák
Foto: cabinet.gov.krd

Bagdád - Irácké město Ramádí, které držel Islámský stát, bylo osvobozeno sice již v prosinci, jeho obyvatelé ale s návratem váhají. Lokalita je plná nastražených výbušnin a umítají další civilisté.

"Jsem velmi opatrný, pokud jde o návrat. Ještě nebudu spěchat," uvedl otec dvou dětí Chajralláh Farhán (30), který nyní spolu s dalšími 1200 Iráčany žije v uprchlickém táboře As-Salám v Bagdádu. Irácká vláda sice oznámila, že je Ramádí osvobozené od extremistů, neuvedla nicméně, že je "čisté" a je možné se do něj vracet.

Týmy OSN, které ve třetím největším iráckém městě situaci vyhodnocovaly, hovoří o "ohromných" škodách, které tam islamisté napáchali. Tisíce budov v Ramádí i na jeho předměstích byly zničené a město je rovněž plné podomácku vyrobených výbušných zařízení. Podle odhadů přišlo v uplynulých týdnech při explozích o život několik desítek lidí, kteří se do města vrátili.

Mnoho rodin z tábora As-Salám se nicméně do střediska rozsáhlé provincie Anbár již vrátilo. "Asi 200 rodin odjelo zpátky do Ramádí," řekl šéf tábora Hikmat Džasím.

Ramádí bylo sice osvobozeno, i nadále ale radikálové z IS drží například město Fallúdža východně od Ramádí a v severní provincii Ninive pak ovládají dvoumilionový Mosul.

Témata:  Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 13:31

Zatčení asistenta poslance AfD v Německu. Je podezřelý ze špionáže pro Čínu

Německá policie zatkla v Drážďanech muže podezřelého ze špionáže pro Čínu. Jde o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajně pravicové Alternativy pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy