Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V KLDR přituhuje. Proběhl další neúspěšný pokus odpálit raketu

Severokorejské zbraně
Severokorejské zbraně
Foto: www.boston.com

Soul - Severní Korea se dnes u svého východního pobřeží pokusila odpálit další raketu. Pokus však zřejmě nevyšel. Oznámila to jihokorejská armáda.

Žádné další informace armáda nezveřejnila, pouze uvedla, že situaci analyzuje. Odpálení rakety později potvrdil i mluvčí americké armády, který dodal, že podle jejich zjištění střela téměř okamžitě vybuchla.

Pokus odpálit raketu přichází den poté, co se v hlavním městě KLDR konala vojenská přehlídka v rámci oslav 105. výročí narození zakladatele komunistického režimu Kim Ir-sena. Na přehlídce se objevily také nové balistické střely, napsala agentura Reuters.

KLDR vypustila balistickou střelu ze stejné oblasti na počátku tohoto měsíce, před vrcholnou schůzkou představitelů USA a Číny, která je hlavním spojencem KLDR. Na schůzce se jednalo také o severokorejském zbrojním programu.

Podle tiskových agentur KLDR na sobotní vojenské přehlídce zřejmě ukázala nové rakety dlouhého doletu a balistické střely odpalované z ponorek s dosahem více než 1000 kilometrů. Podle expertů to naznačuje, že Severní Korea postupuje v realizaci plánu umístit své balistické střely na obtížně zaměřitelné ponorky. Odborníci na zbraně rovněž zaznamenali, že před tribunou projelo na tahačích i několik mezikontinentálních raket podle všeho nového typu s mobilními odpalovacími rampami.

Jižní Koreu dnes navštíví americký viceprezident Mike Pence, který zde zahajuje desetidenní cestu po Asii a Tichomoří. V rámci své cesty navštíví také Japonsko, Indonésii, Austrálii a americký stát Havaj.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně Jižní Korea

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.