Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův poradce kritizoval KLDR: Kim Čong-un je nepředvídatelná osoba

Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Washington - Rétorika USA na adresu Severní Koreje je stále ostřejší. Generál Herbert McMaster a poradce amerického prezident Donalda Trumpa řekl, že Kim Čong-un je nepředvídatelná osoba, která již ukázala svou brutalitu. Nešetřil ale ani Rusko.

V reakci na další raketový pokus, byť neúspěšný, který v noci na dnešek podnikla Severní Korea, McMaster prohlásil, že pokud jde o problém jaderného programu KLDR, jsou ve hře všechny možnosti.

"Existuje skutečná shoda prezidenta (Trumpa) s našimi klíčovými spojenci v regionu - především s Japonskem a Jižní Koreou, ale také s čínským vedením - v tom, že tento problém dospěl do kritického bodu," řekl poradce v rozhovoru pro televizi ABC.

"Tento poslední raketový test jen zapadá do vzorce provokativního, destabilizujícího a výhrůžného chování severokorejského režimu," zdůraznil McMaster. Podle jeho slov nyní existuje mezinárodní konsenzus, že jde o situaci, která již nemůže pokračovat.

McMaster také vyčetl Rusku jeho "podvratné aktivity" v Evropě a rovněž podporu poskytovanou "vražedné" syrské vládě.

Témata:  USA Kim Un-Čong Severní Korea

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy