Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vietnamští vesničané zajali skupinu policistů jako rukojmím vedou spor o vyvlastnění pozemků

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: tuoitrenews.vn

Hanoj - Vietnamští vesničané z okolí metropole zajali nejméně tucet policistů. Důvodem je spor o vyvlastnění jejich pozemků, které vzápětí měly být prodány telekomunikační firmě vlastněné armádou.

Obyvatelé několika vsí se cítí nespravedlivě postiženi. V sobotu vypukly potyčky vesničanů s představiteli místních úřadů.

Následně zajali policisty, které nemíní propustit, dokud do případu nezasáhne vláda. "Lidé se opevnili ve vsích. Nikdo nemůže dovnitř ani ven. Policie oblast obklíčila a zabránila tak v přístupu novinářům. Situace je napjatá," vylíčil AFP jeden z protestujících.

Konflikty o půdu jsou ve Vietnamu docela časté. V roce 2012 se majitel rybářského podniku bránil před vyvlastněním podomácku zhotovenými zbraněmi a zranil sedm policistů. Dostal pět let vězení.

O rok později na severu Vietnamu jeden muž zavraždil provinčního hodnostáře a následně spáchal sebevraždu. Za motiv je rovněž označován pozemkový spor.

Témata:  Vietnam vyvlastnění majetku EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy