Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protest v Izraelských věznicích: Tisícovka Palestinců drží hladovku, žádají splnění sedmi požadavků

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Uvězněný Palestinec Fatah Marván Barghútí vyzval ke kolektivní hladovce v izraleských káznicích, přidalo se k ní již tisíc palestických vězňů. Podle izraelského zákona odporuje odmítání stravy vězeňským předpisům.

Podle palestinských zdrojů v neděli na výzvu k hladovce reagovali členové Fatahu, ale dnes se k nim mohou připojit i vězni další palestinské skupiny Hamas. Hladovku by tak mohlo držet přes 2000 lidí. Palestinský premiér Ramí Hamdalláh řekl, že vězně podporuje.

V Izraeli je vězněno přes 5000 Palestinců. "Ti, kdo budou držet hladovku, budou čelit vážným důsledkům. Stávky a protesty jsou nelegální a budou potrestány," uvedla vězeňská služba v prohlášení.

Palestinci už před čtrnácti dny sepsali seznam požadavků, které mají ulehčit jejich pobyt ve vězení. Je mezi nimi například zrušení pravidla zadržování lidí bez soudu a také věznění na samotkách. Vězni rovněž chtějí, aby byla na každém oddělení obnovena možnost telefonovat za poplatek, častější návštěvy příbuzných a možnost být s nimi při návštěvách fotografováni.

Arabský poslanec v izraelském parlamentu Júsuf Džabarín vyzval izraelské úřady, aby požadavkům vyhověly. Upozornil, že vězni souhlasí s tím, že jejich telefonáty budou monitorovány, takže odpadne bezpečnostní argument, kvůli němuž byly tyto hovory zrušeny. Upozornil také, že Palestince, kteří jsou buď z Pásma Gazy, nebo ze Západního břehu Jordánu, Izrael zadržuje na svém území, což komplikuje návštěvy příbuzných, kteří musejí mít pro vstup do Izraele většinou propustky.

Izrael využívá zákona o terorismu, který umožňuje prodlužovat vazbu osobám považovaným za ohrožení bezpečnosti státu bez zahájení soudu.

Témata:  věznice Izrael Palestina

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy