Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalá jihokorejská prezidentka byla obviněna z přijímání úplatků

Pak Kun-hje
Pak Kun-hje
Foto: CNN

Soul - Bývalá jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje byla obviněna z přijímání úplatků, od konce března je ve vazbě. V rozsáhlém korupčním skandálu byl obviněn i šéf nadnárodního konglomerátu Lotte Group Sin Tong-pin.

Někdejší hlava státu je zapletena do korupčního skandálu kolem své důvěrnice Čche Son-sil, která čelí podezření, že s využitím svých vazeb na prezidentku nutila jihokorejské firmy, aby darovaly miliony dolarů jejím nadacím. Bývalá prezidentka se podle prokuratury na braní úplatků přímo podílela.

Pak Kun-hje je ve vazbě, stejně jako Čche Son-sil a šéf největší jihokorejské společnosti Samsung Group I Če-jong. Jeho případ už projednává soud.

Žaloba Pak Kun-hje obvinila, že se domluvila s Čche Son-sil, aby výměnou za různé výhody od Lotte získaly sedm miliard wonů (asi 154 milionů korun). Pak byla také obviněna ze zneužití moci.

Lotte Group popírá, že by s Pak nebo osobami, které na ni byly napojené, uzavřela nevhodné dohody výměnou za úsluhy. Také Pak, I, Čche a Samsung popírají jakékoli pochybení.

Témata:  Jižní Korea Pak Kun-hje 1 korupce

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy