Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR vzkazuje světu: Rakety budeme dál testovat. A nezkoušejte nás zastavit

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.boston.com

Pchjongjang – Severní Korea přilévá olej do ohně v už tak velmi vyhrocené situaci. BBC cituje vysoce postaveného severokorejského úředníka, který tvrdí, že jeho země hodlá testovat nové rakety každý týden.

Severní Korea bude nadále testovat rakety, uvedl pro BBC vyšší úředník Pchjongjangu, a to navzdory mezinárodnímu odsouzení a rostoucímu vojenské napětí mezi Pchjongjangem a USA.

„Budeme provádět další raketové zkoušky na týdenní, měsíční a roční bázi,“ tvrdí náměstek ministra zahraničních věcí Han Song-Ryol. A pokud USA podniknou nějakou vojenskou akci, přijde „totální válka“.

Už dříve přitom americký viceprezident Mike Pence, že „éra strategické trpělivosti" se Severní Koreou je u konce. Pence přijel do Soulu v neděli jen několik hodin poté, co Severní Korea provedla neúspěšný raketový start. Pokus Pence označil za provokaci.

Také prezident USA Donald Trump v posledních dnech přitvrdil postoj vůči KLDR. Šéf Bílého domu novinářům řekl, že „Severní Korea je problém, o který bude postaráno". Opakovaně také řekl, že pokud hlavní severokorejský obchodní partner - Čína - nebude ochoten vyvinout na KLDR dostatečný tlak, pak by USA mohly vzít záležitosti do vlastních rukou.

Témata:  Severní Korea severokorejské zbraně USA Mike Pence Donald Trump

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy