Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nechceme nahradit křesťanskou civilizaci jiným druhem, nedovolíme, aby nás migranti zaplavili, vzkazuje Orbán

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - Mezinárodní politika je „bojiště“, tvrdí maďarský premiér Viktor Orbán pro deník Magyar IDOK. Maďarská suverenita je podle něj pod neustálým útokem cizích zájmů a mocného aktivisty a filantropa George Sorose. Dodal, že masová migrace ohrožuje budoucnost Evropy, vybídl také k zachování křesťanské civilizace.

„Dnes žijeme v době, kdy je mezinárodní politika bojiště,“ uvedl premiér Orbán o velikonoční neděli. „Nezávislost a svoboda evropských národů jsou v sázce. A ve středu bojiště je migrace.“

„To je to, na čem naše budoucnost stojí a padá, na čem stojí osud Evropy,“ tvrdí. Otázkou podle něj je, zda bude charakter evropských národů určen stejnými okolnostmi, kulturou, civilizací a mentalitou, jako civilizace „našich rodičů a prarodičů“.

Orbán se také zlobí na ty, kteří kritizují jeho zemi za hraniční kontroly a azylovou politiku obecně. Tvrdí, že „ti, kteří sami sebe označují za liberální a levicové, jsou podporováni penězi, mocí a sítí spojenou s Georgem Sorosem, a proto tvrdí, že přijatá opatření proti migraci jsou špatná, nepraktická a nemorální“.

Orbán k těmto výtkám řekl: „... chceme zachovat základy Evropy. Nechceme paralelní společnost, nechceme výměnu obyvatelstva a nechceme nahradit křesťanskou civilizaci jiným druhem. Proto stavíme ploty, bráníme se, a nedovolíme, aby nás migranti zaplavili“.

„Národní správa v Maďarsku je pod neustálým tlakem a útokem... nejdůležitější věcí v sázce je to, zda budeme mít parlament a vládu, která se bude snažit co nejlépe sloužit zájmům maďarského národa, nebo parlament a vládu, která bude sloužit cizím zájmům,“ uvedl v souvislosti s tlakem, kterému jeho země čelí z Bruselu nejen kvůli migrantům, ale i kvůli zákonu omezujícímu vysoké školy v zemi.

„Pokud bychom přijali, že Brusel či jiné politické a finanční centrum nám bude diktovat, nebo že nám maďarští nebo američtí miliardáři budou říkat, jak by to mělo být v naší zemi, pak bychom neměli žádné konflikty,“ přiznal Orbán.

Premiér několikrát během rozhovoru kritizoval miliardáře maďarského původu a finančníka George Sorose, jehož lobbisté podle Orbána ovlivňují vlády zemí EU a vládu USA, aby vyvinuli tlak na Maďarsko. „George Soros nesmí být podceňován: on je silný miliardář a má obrovského odhodlání pokud jde o jeho zájmy a nerespektuje ani Boha, ani člověka. Chceme chránit Maďarsko, a proto musíme pokračovat v boji,“ uvedl Orbán.

„[On] utrácí nekonečné množství peněz na podporu ilegální imigrace. Chce udržet tlak na Maďarsko - zemi, která očekává, že i takoví jako George Soros budou dodržovat její zákony,“ dodal.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko George Soros

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.