Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tykač chtěl dát Oxfordu dar na výuku češtiny ve výši 44 milionů, univerzita jej odmítla

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Oxfordská univerzita odmítla přijmout dar 1,4 milionu liber (44,1 milionu Kč) od českého podnikatele Pavla Tykače. Ten chtěl peníze věnovat na výuku češtiny.

Britské univerzitě ale vadilo, že Tykače v minulosti vyšetřovala švýcarská prokuratura a že mu taky obstavila majetek, uvedl dnes Český rozhlas Radiožurnál (ČRo). Přední britské univerzity čelí kritice kvůli přijímání peněz od nedůvěryhodných dárců.

Tykač se podle ČRo z jeho reportáže dozvěděl na jaře 2015 o obavách vedoucí katedry bohemistiky Zuzany Říhové o další osud češtiny na Oxfordské univerzitě.

"Zástupcům univerzity jsme tehdy navrhli dlouhodobý plán na zásadní rozšíření a zkvalitnění výuky češtiny. Tehdejší jednání byla velmi korektní a vstřícná. Nicméně narazili jsme na několik problémů, které se nám nakonec vyřešit nepodařilo," uvedl mluvčí manželů Tykačových Jan Chudomel.

Jako problém v jednání Chudomel zmínil snahu univerzity použít finanční dar i na výuku dalších jazyků, včetně ruštiny. "Druhým problémem bylo tehdejší vyšetřování některých firem Pavla Tykače, které probíhalo ve Švýcarsku. Toto šetření už bylo mezitím ukončeno s tím, že se žádná podezření nepotvrdila," doplnil.

Podle ČRo se Oxfordská univerzita zřejmě na poslední chvíli dozvěděla o tom, že švýcarská justice blokovala část Tykačova majetku. Univerzita jednání o daru nepotvrdila, ani nevyvrátila, jde podle ní o důvěrnou záležitost.

Témata:  Pavel Tykač univerzity školství

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy