Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová chce v červnu uspořádat předčasné volby

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová dnes oznámila, že chce uspořádat 8. června předčasné volby. Šéfka vlády svůj krok na mimořádném tiskovém brífinku zdůvodnila tím, že chce mít jasný mandát při jednáních o podmínkách vystoupení Británie z Evropské unie.

Šéfka vlády svůj krok na mimořádném tiskovém brífinku zdůvodnila nejednotou současného britského parlamentu v otázkách chystaného odchodu Británie z EU. Vyhlásit volby může premiérka až poté, co pro tento krok získá dvoutřetinovou podporu v parlamentu, tedy i hlasy části opozice.

Mayová se úřadu ujala loni v červenci poté, co její předchůdce David Cameron odstoupil v reakci na referendum, v němž se Britové vyslovili pro odchod z Evropské unie.

Dosud premiérka tvrdila, že v úřadu zůstane až do řádného termínu voleb v roce 2020.

Témata:  Theresa Mayová Velká Británie volby ve Velké Británii

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy