Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tureckoo má problémy s nezaměstnaností, je nejvyšší za posledních sedm let

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Istanbul - Nezaměstnanost v Turecku je nejvyšší za posledních sedm let. Zvýšil se i rozpočtový deficit, ukázaly údaje, které po nedělním referendu zveřejnil turecký statistický úřad.

Země tak vedle politického napětí čelí i ekonomickým výzvám. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan chce hospodářství povzbudit reformami.

Za čtvrtletí, které skončilo v únoru, se nezaměstnanost vyšplhala na 13 procent, když za stejné období v loňském roce činila 11 procent. Mezi mladými je ještě vyšší, bez práce jich je už 24,5 procenta. Loni to bylo ještě 19,2 procenta.

V březnu se prudce zvýšil rozpočtový deficit. Dosáhl 19,5 miliardy tureckých lir (133 miliard Kč),. Za celé čtvrtletí pak deficit činil 14,9 miliardy lir.

Na vině jsou podle poradenské společnosti BGC Partners náklady spojené se syrskými uprchlíky, vysoký počet bankrotů, zpomalení ekonomiky, slabá měna, propouštění v soukromém sektoru a výpadky příjmů z turistického ruchu.

Témata:  Turecko nezaměstnanost

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy