Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU bude mít možnost vykoupit se z uprchlických kvót, ale za jakou cenu?

Evropská unie, Brusel
Evropská unie, Brusel
Foto: Vláda.cz

Brusel - Součástí návrhu na úpravu takzvaného dublinského systému je i možnost vykoupit se z povinnosti přijmout v případě krize žadatele o azyl z jiného státu EU. Deník Financial Times píše o 250.000 eurech za každého uprchlíka, kterého by stát odmítl přijmout.

Částku v podobné výši jako možnost potvrdily také zdroje ČTK ovšem s tím, že na středečním jednání eurokomisařů může návrh ještě doznat změn.

Pokud by vyplacení bylo možné již například loni v prosinci, kdy unijní ministři vnitra přes nesouhlas Maďarska, Česka, Slovenska a Rumunska rozhodli o povinném přerozdělení 120.000 uprchlíků, tak by to Česko s tehdy stanovenou kvótou 1691 uprchlíků vyšlo při zmíněné částce na 422,75 milionu eur (přes 11,4 miliardy korun).

Evropská komise ve středu velmi pravděpodobně přijde s návrhem na reformu stávajících pravidel, podle kterých se v EU určuje, jaká země řeší žádosti o azyl. Nynější řešení, kdy je to vždy stát, kde se uprchlík poprvé dostal na území unie, se v migrační krizi zjevně neosvědčilo.

Evropská komise před měsícem představila dvě předběžné varianty úpravy systému. Ve středu se patrně přikloní k té "mírnější" z nich. Tedy k zachování pravidla o první zemi vstupu, ovšem s doplněním o mechanismus distribuce žadatelů o azyl v případě krize, tedy neúměrně vysokého počtu žadatelů přicházejících do jedné členské země.

Zdroje obeznámené se záměrem komise uvádí, že každá země by měla znát svou "kvótu", tedy procentuální podíl z celkového počtu žadatelů o azyl v unii, který má být schopna bez potíží zvládnout. Číslo bude zřejmě záviset na výkonu její ekonomiky a počtu obyvatel. Podle některých zdrojů by například pro ČR tento údaj představoval 1,8 procenta celkového počtu žadatelů o azyl v EU.

Ve chvíli, kdy počty podaných žádostí za určité období - například za tři měsíce - přesáhnou 150 procent tohoto podílu, mají být žadatelé nad oněch 150 procent přerozděleni mezi ostatní země podle stejného procentuálního klíče, tedy "povinné kvóty".

Pokud komise ve středu návrh předloží, neznamená to, že nová pravidla začínají platit. O věci budou jednat členské země a europarlament. Diplomaté navíc připomínají, že nyní platná dublinská pravidla se dohadovala několik let. Případná změna tak podle nich nepřipadá v úvahu dříve než v roce 2018 či 2019.

Témata:  EU uprchlíci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy