Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Mexiku přibylo žádostí o azyl o 150 procent. Souvisí to s Trumpovou migrační politikou?

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko - Mexické úřady registrují za posledních pět měsíců téměř trojnásobný počet žádostí o azyl proti stejnému období předchozího roku. Nárůst začal v době zvolení amerického prezidenta Donalda Trumpa, který slibuje výrazné omezení počtu přistěhovalců přicházejících přes mexickou hranici.

Podle údajů mexického úřadu pro uprchlíky COMAR zveřejněných agenturou Reuters podalo od listopadu do března žádost o azyl 5421 lidí zejména ze států Latinské Ameriky. Ve stejném období o rok dříve požádalo o ochranu 2148 osob. Nárůst tedy činí více než 150 procent.

Experti sice podle Reuters považují za předčasné tvrdit, že tento nárůst souvisí s Trumpovým nástupem, mexický úřad však hodlá zkoumat, zda žadatele motivuje ke snaze zůstat v jejich zemi i protiimigrační politika šéfa Bílého domu.

Podle šéfky COMAR Cinthie Pérezové však není pochyb, že rozhodování imigrantů je motivováno i tím, jak vnímají situaci v USA, kam jejich značná část přes Mexiko míří.

Podobně vyznívající data zveřejnilo začátkem dubna i americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti, podle něhož od prosince do března poklesl počet imigrantů zastavených na americko-mexické hranici o více než tři čtvrtiny.

Trumpovým zásadním předvolebním slibem byla stavba zdi na jižní hranici USA, která má přispět k omezení ilegální imigrace, díky kterému chce Trump získat nová pracovní místa pro Američany.

Témata:  Donald Trump Mexiko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy