Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayovou čeká triumf? V předčasných volbách by podle průzkumu ostatní rozdrtila

Theresa Mayová
Theresa Mayová
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová může v předčasných červnových volbách v Dolní sněmovně získat drtivou většinu 114 poslanců. Vyplývá to z průzkumu agentury YouGov pro deník The Times.

V 650 členné sněmovně Konzervativní strana podle sondáže YouGov může získat 382 křesel, zatímco hlavní opoziční rival Labouristická strana 179 mandátů. Dalších 56 křesel připadne Skotské národní straně, deset liberálním demokratům a 23 mandátů ostatním stranám, uvádí průzkum.

Britští poslanci dnes budou hlasovat o vyhlášení předčasných parlamentních voleb. Konzervativní premiérka Theresa Mayová je chce uspořádat 8. června a posílit tím parlamentní většinu své strany před vyjednáváním o podobě odchodu země z Evropské unie. Ke schválení předčasného hlasování je potřebný souhlas dvou třetin poslanců, tedy i části opozice.

Očekává se, že záměr Mayové projde hladce. Konzervativní strana má v Dolní sněmovně většinu 330 z 650 hlasů a vůdce labouristické opozice Jeremy Corbyn již také potvrdil, že labouristé iniciativu Mayové podpoří.

Témata:  Theresa Mayová volby ve Velké Británii Velká Británie

Aktuálně se děje

2. května 2024 15:11

Tajná schůzka Scholze a Macrona v Paříži. O čem chtějí jednat?

Německý kancléř Olaf Scholz se ve čtvrtek večer v Paříži setká s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem na večeři, při které budou diskutovat o politice Evropské unie a Číny.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy