Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mayová se před volbami nebude účastnit televizních debat, s voliči se raději schází osobně

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová odmítla účast na televizních debatách před plánovanými červnovými předčasnými parlamentními volbami.

Mayová to dnes řekla v rozhovoru s rozhlasovou stanicí BBC. Uvedla, že se raději stýká s voliči osobně.

Mayová v úterý nečekaně oznámila, že chce 8. června uspořádat předčasné volby. Podle konzervativní političky jsou nutné kvůli politickému rozštěpení v otázce odchodu Británie z Evropské unie.

O jejím plánu bude dnes hlasovat dolní sněmovna. Ke schválení předčasného hlasování je potřebný souhlas dvou třetin poslanců, tedy i části opozice. Předpokládá se, že poslanci volby schválí.

Šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn premiérku kritizoval, že odmítáním účasti v televizních debatách se snaží vyhnout přímé konfrontaci. "Uspořádejme debaty. Demokracie je potřebuje a Britové si je zaslouží," řekl Corbyn.

Podobně se vyjádřil také vůdce opozičních liberálních demokratů Tim Farron, který premiérku obvinil, že pohrdá veřejností. "Britové by měli mít možnost sledovat, jak potenciální vůdci diskutují o budoucnosti naší země," řekl.

Témata:  Theresa Mayová volby ve Velké Británii Velká Británie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy