Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brusel jen tiše sleduje prezidentské volby ve Francii, svírá jej nejistota

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel - Čelní představitelé Evropské unie, diplomaté i evropští úředníci z Bruselu v tichosti sledují kampaň před francouzskými prezidentskými volbami. Le Penová je děsí, Macron fascinuje, Fillon je uvádí do rozpaků. Svírá je sice nejistota, ale zdržují se jakéhokoli zásahu, napsala agentura AFP.

V evropské čtvrti belgické metropole, kde sídlí hlavní instituce EU, se podle mluvčího Evropské komise Margaritise Schinase nikdo neodvažuje "do národní debaty vstupovat". Komise si pouze vyhrazuje právo - zejména prostřednictvím webové stránky Les Décodeurs de l'Europe - "prokazovat" svou pravdu, pokud "ji zahalují mýty" anebo "lží", vysvětluje Schinas.

Kampaň spojená s francouzskými prezidentskými volbami, její zvraty, aféry a průzkumy už týdny drží bruselský svět v napětí. "Neustále to se mnou někdo probírá," supí francouzský diplomat.

"Na počátku panovaly obavy, že po brexitu a Trumpovi zvolí ve Francii Le Penovou," pokračuje diplomat, "ale volby v Nizozemsku situaci zklidnily." Nizozemská krajní pravice skončila v březnových volbách druhá.

Od té doby jeho kolegové se zájmem sledují centristu Emmanuela Macrona, který je z 11 prezidentských kandidátů nejvíce proevropsky zaměřený. Jeho zvolení "by mohlo vést k opětovnému spojení sil Francie a Německa jako tahounů unie," podotýká diplomat.

Lídr hnutí Vpřed! byl prvním a jedním z mála kandidátů, který se na konci října, několik dnů před ohlášením své kandidatury, vydal až do Bruselu. Nechal se zachytit po boku evropské komisařky pro hospodářskou soutěž Margrethy Vestagerové, Dánky, která po společnosti Apple žádá, aby Irsku uhradila 13 miliard eur. Nesetkal se tehdy však s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Oba politici se "setkali dvakrát v Paříži", upřesňuje bruselský zdroj.

Stejné cti se dostalo pouze republikánovi Françoisi Fillonovi, který se do Bruselu vydal v polovině prosince, a posléze socialistovi Benoîtovi Hamonovi v březnu. Na vysvětlenou: Macron, Fillon a Hamon jsou pro Evropskou komisi "stravitelnými" kandidáty.

Ti zbývající , včetně europoslanců Marine Le Penové a Jeana-Luca Mélenchona, v rámci kampaně cestu do Bruselu na každý pád neplánují.

"Pokud někdo představuje skutečnou hrozbu, pak je to Le Penová," konstatuje zdroj z Evropské rady sdružující 28 členských států. "Všichni se trochu obávají revoluce," dodává. Le Penová prosazuje odchod z eurozóny a po referendu i z Evropské unie.

Kandidátka Národní fronty, kterou některé průzkumy kladou do čela prvního kola voleb, dokonce prolomila hradbu mlčení, jíž se Evropská komise zaštiťovala. Nejprve se vyjádřil sám Jean-Claude Juncker, který slíbil, že si v případě vítězství Le Penové "navlékne smuteční oděv". Po něm se ozval Francouz Pierre Moscovici, komisař pro hospodářské záležitosti: "Volit Le Penovou znamená volit zrušení eura (...) je to zkázonosná bláznivost."

Kritik Evropské unie Jean-Luc Mélenchon, kandidát krajní levice, jehož v Bruselu pokládají za blížence řecké vládnoucí strany SYRIZA, podobné obavy nevzbuzuje. "Pokud je někdo demokrat a není zcela protievropsky zaměřený, zvládneme ho," uzavírá zdroj z Evropské komise.

Zbývá případ Françoise Fillona. Evropským institucím jeho program "dobře zní", říká Charles de Marcilly z Schumanovy nadace. Dodává však, že aféry s ním spojené vyvolávají "otázky o zvyklostech francouzských politiků".

Podle zdroje z Evropské lidové strany, která sdružuje pravicové strany EU, někteří europoslanci, včetně těch francouzských, dávají přednost Macronovi.

Setkání kandidáta strany Vpřed! s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a výrok jejího silného ministra financí Wolfganga Schäubleho "kdybych byl Francouz (...) volil bych Macrona" vyvolaly mezi europoslanci nesváry.

Podle Charlese de Marcillyho "se v přízni Bruselu drží" Fillon a Macron. Soudí se o nich totiž, že by dokázali provést reformy, díky nimž by Francie udržitelným způsobem dokázala splňovat přísná rozpočtová kritérie EU.

Témata:  EU Francie volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy