Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zveřejněny tajné dokumenty: IS kooperuje s Asadem, nechybí ani Rusko

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Londýn - Radikální organizace Islámský stát, která působí zejména v Sýrii a Iráku, spolupracuje s režimem syrského prezidenta Bašára Asada. Vyplývá to z tajných dokumentů, které zveřejnila britská zpravodajská stanice SkyNews.

Britská stanice dokumenty získala od skupiny přeběhlíků z Islámského státu, kteří byli v minulosti považováni za spolehlivý zdroj informací. Vyplývá z nich, že radikálové a Asadův režim v minulosti opakovaně spolupracovali.

Podle tajných informací například Asadův režim a islamisté uzavírali dohody o stažení svých jednotek z jistých zón, zejména před plánovanými nálety syrské armády. Měli i obchodní dohody týkající se prodeje ropy a hnojiv. Spolupráce se ale také týkala třeba operací v Palmýře.

Právě její obsazení vládními vojsky bylo podle dokumentů z části výsledkem předchozí dohody s džihádisty, kteří se města zmocnili loni. Po dohodě se odtud stáhli, aby ho vládní síly letos "mohli znovu dobýt". "Stáhnout všechno těžké dělostřelectvo a protiletadlové zbraně z Palmýry a okolí do provincie Rakka," píše se v dokumentu.

Zpravodaj SkyNews Stuart Ramsay v televizním vysílání uvedl, že na dotaz, zda Islámský stát domlouval své další kroky přímo se silami věrnými Asadovi či dokonce s Ruskem, které útoky na Palmýru podporovalo, jeden z přeběhlíků odpověděl: "Samozřejmě".

SkyNews se domnívá, že spolupráce mezi radikály a Asadovým režimem zřejmě přetrvává roky. Asad prý také sehrál významnou roli při nárůstu vlivu organizací Daisy a Fronty an-Nusra. Nové informace tato dříve známá fakta potvrzují a ukazují, že Asadova role byla mnohem významnější.

Z dokumentů také vyplývá, že Islámský stát se k útokům na západní svět připravuje mnohem déle, než se předpokládalo. Rozkazy teroristům k přesunu do Evropy byl vydán už v listopadu 2014, tedy necelého půl roku po vyhlášení chalífátu. 

Podle tvrzení SkyNews je sice nemožné pravost dokumentů ověřit, televize o ní ale nepochybuje. Informace v ručně psaných zápiscích jednoho z vysokých členů organizace totiž zapadají do svazku téměř 22 tisíc získaných dokumentů z nitra Islámského státu, o kterých stanice informovala v březnu.

Stanice také podotýká, že nové informace mohou pořádně zahýbat světovým mírem. Spojené státy totiž nebudou akceptovat spolupráci jakéhokoliv státu či osoby s Islámským státem, který je pro ně cíl číslo jedna.

Témata:  Islámský stát Bašár Asad

Aktuálně se děje

8:20

Větší obchody dnes zůstávají zavřené. Na Den vítězství se vztahuje zákaz

Na středu připadly oba květnové státní svátky. Dnes je Den vítězství, kdy si v Česku připomínáme konec druhé světové války na evropském kontinentu. Jde také o jeden ze svátků, při nichž je zákonem upravena otevírací doba obchodů. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy