Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Bajkonuru odstartovala k ISS loď, na její palubě jsou Rus a Američan

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Bajkonur (Kazachstán) - Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu odstartovala ruská vesmírná loď Sojuz MS-04 s astronauty Fjodorem Jurčichinem a Jackem Fischerem.

Obvyklé místo třetího kosmonauta při tomto letu zaujal kontejner s potravinami o váze 70 kilogramů. Původně měli letět na ISS dva Rusové, ale agentura Roskosmos se rozhodla od jara snížit počet členů ruské posádky ISS ze tří na dva kosmonauty, dokud ke stanici nebude připojen laboratorní modul Nauka (česky věda), uvedla agentura TASS.

Dodala, že tato praxe má pokračovat přinejmenším do podzimu příštího roku. Současně má počet členů posádky z jiných států než Ruska vzrůst ze tří na čtyři. V lodi MS-04 měl třetí místo zaujmout zahraniční astronaut, ale v tak krátké lhůtě se žádného připraveného adepta nepodařilo najít.

Loď s rusko-americkou dvojicí na palubě se má k ISS připojit po přibližně šestihodinovém letu dnes v 15:22 SELČ. Na oběžné dráze by měli zůstat 136 dnů. Pro Jurčichina je to už pátý let, Fischer je ve vesmíru poprvé.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) Kazachstán astronauti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy