Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podezřelý z útoků na kostely v Egyptě se přihlásil úřadům

Egypt
Egypt
Foto: Pixabay

Káhira - Mahmúd Muhammad Alí Hasan podezřelý z podílu na předvelikonočních útocích na koptské kostely se přihlásil na policii. Následně byl odveden na velitelství egyptské národní bezpečnosti.

S odkazem na státní zpravodajskou agenturu Mena o tom dnes informoval web BBC. Útoky na dva kostely si 9. dubna vyžádaly nejméně 45 životů. Přihlásil se k nim takzvaný Islámský stát (IS).

Nejméně 44 mrtvých a přes stovku zraněných si vyžádaly sebevražedné útoky na dva křesťanské kostely v Egyptě. Prezident Abdal Fattáh Sísí oznámil, že v zemi zavede po příslušných právních krocích na tři měsíce výjimečný stav. Nařídil také okamžité nasazení armády; vojáci mají pomoci policii v ochraně klíčových infrastruktur po celé zemi.

K útokům, spáchaným tři týdny před chystanou návštěvou papeže Františka v Egyptě a na úvod velikonočního týdne, se prostřednictvím své propagandistické agentury Amak přihlásil takzvaný Islámský stát (IS). Radikálové také varovali před dalšími útoky.

První exploze otřásla dopoledne místního času kostelem ve městě Tanta asi 100 kilometrů severně od metropole Káhiry v deltě Nilu. Kostel byl plný věřících, výbuch nastal přímo před oltářem, řekl tiskový mluvčí ministerstva vnitra generál Tárik Atíja. Televize zveřejnily záběry z vnitřku kostela, na nichž se množství lidí kupí kolem očividně bezvládných, zakrvácených těl zakrytých papíry.

O několik hodin později nastal druhý výbuch u kostela svatého Marka v druhém největším egyptském městě Alexandrii. V něm celebroval slavnostní mši koptský patriarcha Tavardos II. Podle svého tajemníka ale odešel z kostela ještě před útokem a je v pořádku.

Témata:  Egypt teroristické útoky v Egyptě

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy