Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajné služby promluvily: Evropské děti jsou verbovány do řad Islámského státu

Islámský stát, džihádista říká, že tyto děti představují novou generaci, která bude bojovat proti všem bezvěrcům.
Islámský stát, džihádista říká, že tyto děti představují novou generaci, která bude bojovat proti všem bezvěrcům.
Foto: Reprofoto YouTube

Amsterodam/Stockholm – Holandská tajná služba (AIVD) vydala alarmující zprávu, podle které bylo sedm desítek nizozemských dětí rekrutováno do řad Islámského státu. Agentura tvrdí, že se více než 70 dětí účastní školení, které by mohlo zahrnovat téměř cokoliv od vojenského výcviku až po sebevražedné útoky. Podobné informace přichází také z Německa nebo Švédska.

Šéf nizozemské AIVD Rob Bert Holee vystoupil s informací na konferenci v Berlíně, která byla věnována tématu řešení hrozby IS v Evropě. „Nemůžeme vyloučit jakýkoli scénář," cituje jeho slova nizozemská stanice N-TV. Řekl, že Západ musí být plně připraven na to, že se budou děti i jejich rodiče vracet z boje v Sýrii právě do různých evropských zemí.

Nizozemské úřady uvádí, že v Sýrii se momentálně nachází asi 70 holandských dětí, které tam odešly se svými rodiči. Ti buď osobně bojují v řadách IS, nebo jsou alespoň sympatizanty skupiny, a proto se do Sýrie přistěhovali, aby mohli žít v Chalífátu. Další děti se podle něj mohly narodit přímo na území Chalífátu.

V Německu zaútočila zradikalizovaná teenagerka

O problému mluvil i šéf německých zpravodajských služeb Hans-Georg Maassen, ten ale nebyl schopen uvést konkrétní počet německých dětí, které mohou žít a trénovat se na území ovládané IS. Veřejně znám je třeba případ třináctiletého chlapce, který se pokusil k teroristické skupině přidat, ale který byl zadržen na turecko-syrské hranici.

Maassen také připomněl případ dívky (15), která pobodala na krku policistu v Hannoveru. „Je to problém," připustil. Dívka byla zradikalizována propagandou džihádistické skupiny a útok provedla poté, co se pokoušela dostat z Turecka do Sýrie, což se jí ale nepovedlo. Tak se vrátila do Německa a tam zaútočila.

Švédsko zabavilo děti, které mohly být potenciálně zradikalizovány

Podobné problémy řeší také Švédsko. Server The Local informoval, že se tamní úřady plánují postarat o tři děti, u kterých hrozí že by mohly být nuceny odejít do zahraničí, kde by se buď měly vdát za džihádisty, nebo bojovat po boku bojovníků IS. Tři sourozenci žili ve městě Örebro. Podle soudu hrozilo nebezpečí, že budou mít „vymyté mozky" dospělými, kteří jsou napojeni na IS.

Podle úřadů mají děti stejného otce, který byl zadržen kvůli podezření z podvodu, díky získaným penězům se měl snažit financovat svou cestu do zahraničí, kde měl v plánu přidat se k IS. Soud proto jeho potomky, u kterých prý hrozilo, že je vezme sebou, umístil do státní péče. Podle čísel z února žije pod nadvládou IS asi 40 dětí ze Švédska.

Děti verbuje a cvičí i Hamas

IS není jediná islámská teroristická organizace, která se věnuje náboru a tréninku dětí. V Palestině se teroristická skupina Hamas, která působí v pásmu Gazy, uvedla hru pro děti, ve které muslimská dívka bodne Izraelce a pak je zastřelena izraelskými vojáky. Hra představuje dívku jako hrdinku nebo mučedníka.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že hra působí jako vymývání mozků. Izraelský diplomat Ofir Gendelman poznamenal: „Pokud Palestinci posílají své děti na tuto školní hru, není divu, že jejich děti spáchají útoky, když jsou starší." Děti, které ve hře hráli, byli ve věku čtyři až osm let.

Témata:  Islámský stát HAMÁS

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy