Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chudí Francouzi a muslimové socialistům nevěří. Volí raději Macrona

Demonstrace proti
Demonstrace proti "duhové totalitě" pořádaná Akcí D.O.S.T., Praha 16.8.2013
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Paříž - Na předměstích Paříže žije převážně několik generací muslimských přistěhovalců. Ačkoliv po nedávných nepokojích spojených s protesty proti policejní brutalitě vládne před prezidentskými volbami klid, lidé netají své rozčarování ze současné politické situace.

Chudí lidé přestali být tradiční baštou socialistů, kterým už nevěří, a doufají, že něco nového a pozitivního přinese centrista Emmanuel Macron, který oslovuje hlavně mladé, případně levicový radikál Jean-Luc Mélenchon, který má sympatie většiny voličů, když jde o jeho záměr zatočit s bohatými a například zmrazit platy manažerů.

"Socialistická strana je mrtvá. Byl jsem celý život socialistou, ale do konce života už jim svůj hlas nedám," řekl ČTK muž sedící v hloučku důchodců, kteří si předtím mezi sebou povídali arabsky, což je většinový jazyk v oblasti departementu Seine-Saint Denis hraničícím s metropolí.

Zklamání vyplývá z toho, že se v tomto století pravicová a levicová politika prý slily v jednu. Po pravicovém prezidentovi Nicolasovi Sarkozym nastoupil socialista François Hollande, který prakticky neudělal nic, čím by postavení svých podporovatelů změnil. Minimální výše mzdy či sociální dávky zamrzly, či pokud se někam posunuly, hravě je dávno dopředu předehnala inflace.

Socialistický kandidát Benoit Hamon, který patří k levému křídlu, důvěru nevzbuzuje. "Rozdával by rád, ale neřekl, kde na to bude brát," vysvětluje muž, kterému táhne už na sedmdesát a který se do Francie odstěhoval z Alžírska za vlády generála Charlese de Gaulla na přelomu 50. a 60. let.

"Celá společnost a i my už na tradiční soupeření pravice a levice nevěříme. Hledáme něco nového. A taky naději pro dnešní mladé. Myslím si, a souhlasí se mnou členové rodiny i kamarádi kolem, že takovou nadějí nyní je Macron," pokračuje důchodce. "Líbí se mi jeho odpovědi na všechny otázky, vypadá to, že to má v hlavě srovnané," dodává.

Muž sedící naproti přikyvuje a dodává, že kdyby čirou náhodou neprošel do druhého kola, museli by doufat, že uspěje levicový politik Mélenchon, který se před lety sám rozešel se socialisty. Sympatický je razantními plány jak postihnout bohaté, kteří se pořád nějak šikovně vyhýbají a nechávají veškerou zátěž na střední třídě. Jeho protievropskou rétoriku prý není nutné brát příliš vážně, protože by nebyl připraven překonávat hranice, které by představovaly finanční zkázu pro pracující vrstvy.

Hlasování pro Fillona nepřipadá pro obyvatele Aubervilliers v úvahu, za Sarkozyho byl pět let premiérem a moc toho prý neudělal. Proč by mu měli věřit nyní? O vůdkyni nacionalistů Marine Le Penové je pak podle nich darmo hovořit vzhledem k jejím ne úplně pozitivním postojům k muslimské menšině.

Témata:  Francie Emmanuel Macron volby ve Francii 1 Jean-Luc Mélenchon Benoit Hamon

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy