Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pilot nezvládl přistání na lodi USS Carl Vinson, stíhačka se zřítila

F/A-18 Hornet
F/A-18 Hornet
Foto: defense.gov **www.defense.gov**

Washington - Pilot bojového letounu F/A-18E Super Hornet se musel ve východní Asii katapultovat. Nepovedlo se mu přistání na letadlové lodi USS Carl Vinson.

Oznámil to dnes bez dalších podrobností Pentagon. Pilot havarovaného stroje vyvázl bez zranění, z moře ho dostal na palubu záchranný vrtulník.

Loď Carl Vinson se podle americké armády pohybuje jižně od Filipín v čele bojového seskupení amerického námořnictva, které kromě několika menších plavidel tvoří torpédoborce Michael Murphy a Wayne E. Meyer vyzbrojené protiraketovým systémem Aegis a křižník Lake Champlain vybavený balistickými střelami.

Na přední stránky novin se nedávno letadlová loď dostala díky tvrzení prezidenta Donalda Trumpa, že míří ke Korejskému poloostrovu, když ve skutečnosti plula opačným směrem.

Nyní už podle amerických médií lodě plují do západního Pacifiku. Dnes se podle televize Fox News nacházejí v Celebeském moři jižně od Filipín a plují na sever do Japonského moře. K Severní Koreji se mají přiblížit příští týden.

Témata:  F/A-18 Hornet USA USS Carl Vinson

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy