Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Guterres se poprvé od svého zvolení setkal s Trumpem

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Generální tajemník OSN António Guterres se dnes poprvé po svém zvolení setkal s prezidentem USA Donaldem Trumpem.

Oznámil to mluvčí světové organizace Stéphane Dujarric. "Dobrá diskuse" obou politiků v Bílém domě podle mluvčího trvala kolem čtvrt hodiny a zapojil se do ní Trumpův hlavní bezpečnostní poradce Herbert McMaster.

"Generální tajemník a prezident se shodli na uspořádání další schůzky v blízké budoucnosti," řekl novinářům Dujarric a rozhovor Trumpa s Guterresem označil za "důležitý kontakt".

OSN je ve své rozsáhlé činnosti do značné míry závislá na finančním příspěvku USA, který je ze všech států největší a tvoří víc než pětinu rozpočtových příjmů. Trump během loňské předvolební kampaně varoval, že tok peněz omezí, zatím ale v tomto ohledu mnoho neudělal.

Témata:  Donald Trump OSN (Organizace spojených národů) USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy