Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blíží se konec Francie v EU? Většina kandidátů má jasno

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Paříž - Mohou volby ve Francii zahýbat s dalším setrváním země v Evropské unii? Osm z jedenácti kandidátů chce buď vystoupení země z EU, eurozóny, či zásadní přestavbu vztahů. Unie proto volby sleduje bedlivě.

Dva z nich, Marine Le Penová a Jean-Luc Mélenchon, mají reálnou šanci probojovat se do druhého kola. Pokud by se tam dostali oba, byla by to podle deníku Financial Times pro evropské partnery Francie noční můra.

Protievropský postoj Marine Le Penové, která v průzkumech sdílí vedoucí pozici s Emanuelem Macronem, je zřejmý od začátku předvolební kampaně. Šéfka krajně pravicové Národní fronty chce následovat Británii a vyhlásit v zemi referendum o vystoupení z EU.

"Tohle není žádné chvástání, ale jestli vystoupí Francie, je to konec EU," řekl nedávno americké televizi CNN francouzský velvyslanec v USA Gérard Araud. Financial Times poznamenávají, že Británie vždy v EU částečně stála stranou, navíc nebyla v eurozóně. Partnerství Francie a Německa je však základem jednotné Evropy od samého počátku.

"Německo samotné by nedokázalo překlenout hluboké rozdíly mezi východem a západem, jihem a severem," řekl britskému deníku Josef Janning z Evropské rady pro zahraniční vztahy v Berlíně. "Pokud se Francie odkloní od EU, očekával bych, že Německo se také bude ohlížet po alternativách, protože EU již nebude životaschopná," dodal.

Případný postup Jeana-Luca Mélenchona ve věci EU tak jasný není. "Buď Evropu změníme, nebo ji opustíme," řekl ve čtvrtek kandidát, jehož silný finiš kampaně vynesl v průzkumech jen těsně za vedoucí dvojici. O dva dny dříve však své stoupence při setkání ujišťoval, že odchod z EU si nepřeje.

Témata:  EU Francie volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy