Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asi stovka cizinců bude ve Francii volit přes prostředníky

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž - Francouzi mohou udělat radost těm, kteří by rádi hlasovali, ale nemohou. Internetová iniciativa Alter-votants (alter-voliči) spojuje cizince žijící ve Francii se zklamanými francouzskými voliči, přičemž více než stovka z nich bude hlasovat za někoho jiného.

Skupinu Alter-votants založili na konci ledna tři mladí Pařížané, údajně po rozhovorech se svým přítelem, uprchlíkem z Íránu. Ve Francii žije Hamze Ghalebi od roku 2010 a tamní politickou scénu bedlivě sleduje, volit však nemůže. Hlas centristickému kandidátovi Emmanuelu Macronovi za něj hodí Francouzka Marie Gillierová.

Čtyřiadvacetiletá Gillierová je doktorandkou sociologie a k netradičnímu způsobu volby ji přesvědčila práce s uprchlíky a imigranty. Cizinci by podle ní měli mít právo účastnit se politického dění. "Dát svůj hlas cizinci, to je jiný druh politické participace. Má větší hodnotu, než jen jeden hlas," řekla Gillierová americkému webu Politico.

Server rozhlasu RFI pak popisuje další volební dvojici. Vychovatelka Virginie bude hlasovat za marockého inženýra Abdelhamída žijícího ve Francii deset let. "Nemohu se dočkat. Je to trochu, jako když vám je osmnáct," řekla Virginie. Hlasování se chtěla zdržet, protože ji politika unavovala.

Podobných dvojic vytvořil projekt Alter-votants do pátečního poledne 130, jeho potenciál je však při čtyřech milionech cizinců ve Francii a aktuálně odhadované volební neúčasti mnohem větší. Proces párování je přitom velmi jednoduchý: cizinci a nevoliči zadají na webové stránce projektu kontaktní údaje, následně jsou automaticky spojeni a zbytek už záleží na jejich domluvě. Podle zakladatelů Alter-votants jde o aktivitu naprosto legální, neboť nezahrnuje výměnu peněz ani podporu konkrétního kandidáta.

Nedělní prezidentské volby ve Francii začaly dnes v poledne SELČ už s předstihem na zámořských územích a departementech na západní polokouli, kde žije zhruba milion lidí. Děje se tak kvůli výraznému časovému posunu, aby sčítání jejich hlasů nezdržovalo dopočítání konečných výsledků v kontinentální Francii. Celkově může jít k francouzským volbám 47 milionů voličů.

Jako první začali chodit k volebním urnám ve 12:00 SELČ voliči na malém souostroví Saint Pierre a Miquelon, které leží u břehů Kanady. Jde o zámořské území, které s přestávkami patří Francii od 16. století, kde žije zhruba 6000 obyvatel.

V dalších hodinách se připojili hlasující na Guadeloupu a na Martiniku v Karibském moři, ve Francouzské Guyaně a na francouzských konzulátech na americkém kontinentu. Volební účast je podle dosavadních informací průměrná a nevybočuje z rámce předchozích voleb.

Témata:  Francie volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy