Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobí policie: Unikátní jednotky operují v srdci Laponska

Oslo
Oslo
Foto: Pixabay

Kautokeino (Norsko) - V srdci norského Laponska operuje takzvaná sobí policie, unikátní pořádková síla, která dohlíží na to, aby se z oblasti nestal Divoký západ. Uvedla to agentura AFP.

Počet jelenovitých ve Finmarku, nejsevernějším kraji Norska, dosáhl 148.800 kusů. Nicméně se stává, že se chovatelé zuřivě hádají o rozdělení pastvin na náhorních planinách, kam se sobi v zimě stahují poté, co strávili léto na pobřeží.

Urážky, hrozby, krádeže, zabíjení zvířat a někdy i rvačky nebo požáry. I když se téměř podobá poušti, nevyhne se Velký sever násilí a nepokojům mezi původní komunitou Sámů (Laponců).

Pak vstupuje na scénu sobí policie. "Děláme zprostředkovatele a snažíme se najít řešení. Jsme jakýmisi mírovými vyjednávači," vysvětluje Jan Tore Nikolaisen, bývalý voják, který už rok slouží u této jednotky čítající 15 příslušníků.

Boj o zdroje může být velmi ostrý. V roce 2013 byli v osadě Kautokeino ve Finmarku odsouzeni k vězení dva pastevci. Zmlátili muže, který pronikl na jejich pastviny, pak ho vláčeli přivázaného na lanu a nakonec ho zanechali osudu v tundře, když mu předtím sebrali startér od jeho sněžného skútru.

Jiná oblast je tak konfliktní, že jí místní říkají "pásmo Gazy".

"Stává se, že se spor vyhrotí a skončí rvačkou. Většinou se však podaří najít řešení a každý chovatel může dál v klidu pokračovat ve své práci," říká Nikolaisenův kolega Jim-Hugo Hansen. Policisté mohou rovněž preventivně zkonfiskovat střelné zbraně.

Situaci komplikuje drsné klima. Když se po dešti při mrazu vytvoří na zemi neproniknutelná zmrzlá vrstva a sobi se nemohou dostat k lišejníku, který ve sněhu vyhledávají, jsou stádo či jeho pastýř v pokušení přejít k sousedovi. Tím vzniká riziko smíšení stád a vznikají spory.

Dnes se policie vypravila do chaty sedmačtyřicetiletého chovatele Mathise Andrease. Jde o čistě zdvořilostní návštěvu. Pastva byla v posledních letech dobrá, takže zavládlo mírové soužití. Avšak chovatel, jehož rod vlastní stáda sobů nejméně od 18. století, měl v minulosti rovněž spory se sousedy.

Sobí policie vznikla v roce 1949, aby bojovala proti pytláctví v regionu, který byl zdevastován a vyhladověn politikou spálené země praktikovanou nacisty.

Policisté na sněžných skútrech musejí dohlížet na rozsáhlé území o 56.000 kilometrech čtverečních a udržovat nezbytnou vzdálenost od stád, aby je nevyplašili.

Témata:  Norsko policie Norsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy