Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby ve Francii jsou v polovině, odvolilo všech 11 kandidátů

François Fillon
François Fillon
Foto: Facebook

Paříž - Ve francouzských volbách už odvolilo všech 11 kandidátů. Průběh je zatím klidný a nenarušil ho žádný bezpečnostní incident.

Většina z 11 kandidátů volila ještě před polednem, včetně centristy Emmanuela Macrona, krajně pravicové Marine Le Penové a kandidáta tradiční pravice Françoise Fillona.

Jako poslední ze čtveřice favoritů vhodil svůj hlas v desátém pařížském arrondissementu zástupce krajní levice Jean-Luc Mélenchon. Kandidát dosud vládních socialistů Benoit Hamon, který podle průzkumů nemá šanci na postup do druhého kola, hlasoval na pařížském předměstí Trappes.

Účast v poledne byla 28,54 procenta, což je o něco málo víc než před pěti lety. Celková účast by tak mohla překonat účast 79,48 procenta v prvním kole v roce 2012. V roce 2007 byla účast v poledne v prvním kole 31,21 procenta a v roce 2002 21,4 procenta.

Francouzi současně volí v zahraničí. Zatímco v sobotu hlasovali v zámořských územích a departementech, dnes hlasují na konzulátech v Evropě a Asii. Dlouhé fronty se tvořily před konzuláty mezi jinými v Londýně, Stockholmu i v Berlíně.

Témata:  Francie Jean-Marie Le Pen volby ve Francii 1 Emmanuel Macron Jean-Luc Mélenchon François Fillon

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy